Skip to main content
CH1494561-Jad-14-looks-out-across-Beirut-Lebanon_1

Samen in actie voor Beiroet

Op 4 augustus 2020 vaagt een alles verwoestende explosie in de haven van Beiroet een groot deel van de stad weg. Duizenden mensen raakten gewond, tienduizenden gezinnen in één klap dakloos. Kinderen waren hun ouders kwijt, en voedsel- en medicijnvoorraden werden vernietigd. Door de coronapandemie was de zorg in de stad al compleet uitgeput. De noodsituatie was schrijnend. Er was onmiddellijk hulp nodig.

Samen in actie voor Beiroet

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 sloegen de handen ineen en riepen heel Nederland op om in actie te komen voor Beiroet. Op 31 oktober 2020 werd de actie afgesloten. Met de opbrengst van ruim 15 miljoen euro hebben de hulporganisaties twee jaar lang de slachtoffers met noodhulp en wederopbouw geholpen om de mensen weer perspectief te bieden.

Armoede

Veel gezinnen in Beiroet leven in armoede. Kinderen hebben er daardoor vaak onvoldoende toegang tot gezondheidszorg, gezonde voeding, bescherming en onderwijs. Dit kan grote gevolgen met zich meebrengen voor de ontwikkeling van kinderen op de lange termijn. De uitbraak van corona, de verslechterende economische crisis en de onvoorziene explosie verergerden de situatie van toch al kwetsbare kinderen in Beiroet.  

Gezinnen ondersteunen met financiële hulp

Vanwege al de verschillende behoeften van kinderen, besloot Save the Children gezinnen te ondersteunen met financiële hulp. Op deze manier konden ouders naar eigen inzicht in de behoeften van hun kinderen voorzien. Het ene gezin kocht met het geld voedsel, het andere gezin kon met het geld zijn bedrijf weer opbouwen en op die manier aan een structureel inkomen werken. Dit voorzag hen in de basisbehoeften van hun kinderen tijdens de nasleep van de explosie. Bijna de helft van de ondervraagde mensen die geld ontvingen van Save the Children, besteedden het geld aan huur, nutsvoorzieningen (elektriciteit en gas), voedsel, huishoudelijke artikelen, onderwijs en andere primaire noden van hun kinderen. 

c20cfc36-54ae-4440-a7e1-6035219249db

Layla vierde thuis haar achtste verjaardag op het moment dat de explosie plaatsvond.

Nadat ze de kaarsjes op haar taart hadden uitgeblazen, gingen Layla en haar moeder op bezoek bij hun buurvrouw. Op dat moment vond de explosie plaats. Haar vader kon hen niet bereiken aan de telefoon en rende naar huis. Hij vond Layla hysterisch huilend op de schoot van haar moeder, maar beiden waren fysiek in orde. Hun huis was beschadigd, maar hun grootste zorg is de psychologische en emotionele impact die de ervaring op Layla heeft gehad. Save the Children heeft Layla en haar familie gedurende een periode van 3 maanden mentale en psychosociale ondersteuning geboden.