Kerkrade was samen met Heerlen het laatste traject voor de zomer 2017. Ook hier hebben de jongeren 10 weken lang nagedacht over het gemeentelijk armoedebeleid. Er deden in totaal 19 jongeren van het Arcus College mee met het project.

De vraag van de gemeente Kerkrade was als volgt: 

  1. Waar gaan jongeren die te maken hebben met armoede naartoe  voor hulp?
  2. Wat hebben jongeren die te maken hebben met armoede nodig
29 juni 2017 vond de slotbijeenkomst op het Arcus College plaats, waarbij de jongeren met gericht advies naar de gemeente kwamen. Wethouder Jo Schlangen en Wethouder Huub Wiermans waren aanwezig om de adviezen in ontvangst te nemen.
  • Maak armoede bekend. Geef workshops op scholen en maak armoede bespreekbaar. Jongeren krijgen zo al genoeg informatie, mochten ze dit later nodig hebben. Zo kunnen jongeren dan sneller hulp krijgen. Zet ervaringsdeskundigen in om workshops te geven.
  • Bied een luisterend oor. Een telefoonnummer van de gemeente Kerkrade waar jongeren anoniem naar toe kunnen bellen of appen met hun hulpvraag. Aan de andere kant van de telefoon is er een ervaringsdeskundige of maatschappelijk werker, die de jongeren kan helpen en advies kan geven. Zo voelen de jongeren zich gehoord.
  • Laat de jongeren iets betekenen in de gemeente. Geef jongeren de kans om hun stem te laten horen via een jongerenraad. Jongeren kunnen met de gemeente meedenken en meedoen. Het is belangrijk dat jongeren die zelf ervaring hebben met armoede ook in de jongerenraad zitten. Zorg voor interessante bijeenkomsten, op een snel te bereiken plek, en betrek jongeren via scholen en projecten (zoals Speaking Minds jongeren).
  • Reik de jongeren hulp aan. Geef jongeren steun en laat hen weten waar ze naar toe kunnen voor hulp via social media, posters en flyers. Zorg voor een duidelijke site en gebruik facebook, daar bereik je veel jongeren mee. Zorg dat de posters en flyers overal worden verspreid, maar vooral op scholen. De jongerenraad kan hier ook voor worden ingezet.
Na de slotbijeenkomst en het presenteren van de adviezen van de gemeente, kregen de jongeren van projectgroep Kerkrade allemaal een bioscoopbon als bedankje voor hun deelname.

Deelnemer Speaking Minds Kerkrade - “Ik heb best veel geleerd over armoede en het herkennen ervan en zelfs iemand advies kunnen geven.  Daarnaast heb ik geleerd dat er toch best veel armoede is in Nederland.”

Hieronder zie je een video van de slotbijeenkomst, gemaakt door de gemeente Kerkrade.  

TIP: Bekijk hier de aanbevelingen voor de gemeente Kerkrade.