Slotbijeenkomst Speaking Minds – Hollands Kroon

Woensdag 17 januari was het dan eindelijk zover. De jongeren van het Wiringherlant hadden hun slotbijeenkomst en mochten hun adviezen presenteren aan Mary van Gent, de wethouder Sociaal Domein van de gemeente Hollands Kroon. Deze slotbijeenkomst was extra speciaal omdat het project voor het eerst in samenwerking met VMBO’ers is uitgevoerd in plaats van MBO’ers. De groep had dit schooljaar voor het vak Maatschappijleer 2 gekozen en mochten daarvoor in de plaats meedoen met Speaking Minds om jongeren in armoede in hun gemeente te helpen en meer te leren over de praktijk van gemeente en beleid.

De beleidsmedewerkers hadden aan de groep gevraagd op welke manier de gemeente meer jongeren die in armoede leven kan bereiken om ervoor te zorgen dat er nog meer gebruik gemaakt wordt van de middelen die de gemeente voor gezinnen in armoede heeft. De groep heeft voor hun onderzoek onder andere gesproken met jongerenwerkers van LINK en leeftijdsgenoten geïnterviewd. Zij kwamen tot de conclusie dat de gemeente jongeren nog beter moet informeren over wat armoede is. Door middel van het uitroepen van een ‘armoedeweek’ kunnen er op scholen een week lang gastlessen gegeven worden en andere evenementen georganiseerd worden om meer aandacht te geven aan armoede bij jongeren. Daarnaast zouden gratis sportevents georganiseerd moeten worden om zoveel mogelijk jongeren te kunnen bereiken. Informeer jongeren via aansprekende posters op school, in bushokjes, supermarkten en sportclubs (plekken waar jongeren van nature veel te vinden zijn) en zorg voor een whatsapplijn of chatfunctie zodat jongeren ten alle tijden hun vragen kunnen stellen aan de gemeente. En wat ook niet vergeten mag worden: vraag jongeren niet of ze arm zijn, maar vraag of ze vaak te weinig geld of andere geldproblemen hebben. Want wanneer ben je arm?

De wethouder en beleidsmedewerkers hebben de adviezen enthousiast ontvangen. Mary van Gent heeft nog enige tijd met de groep gesproken en was erg benieuwd wat de jongeren er van vonden om op deze manier met beleid en de gemeente bezig te zijn. De jongeren gaven aan dat ze veel geleerd hadden en dat het leuker was dan ‘normale les’. Het project zorgt ervoor dat er meer en makkelijker over armoede gesproken wordt tussen de jongeren en hun vrienden.

Met deze ervaring zal Speaking Minds het project op meer VMBO’s gaan uitvoeren omdat ook op deze scholen een belangrijke groep jongeren is die nog (bijna) niet meepraten en meedenken (meepraat en meedenkt moet het zijn) over het gemeentelijk beleid. Daarnaast is het voor jongeren een mooie manier om meer te leren over de gemeente en het maken van beleid. En wie weet er nou beter wat goed voor hen is dan de doelgroep zelf!
 
Tip: bekijk hier de aanbevelingen aan de gemeente Hollands Kroon.