In Lingewaard kunnen kinderen die uit arme gezinnen komen voor €300 p.p. shoppen via de webshop www.meedoeninlingewaard.nl. Er zijn in de Gemeente Lingewaard ongeveer 300 kinderen die in armoede leven en de gemeente wil graag deze kinderen bereiken.
 
De jongeren uit Lingewaard hebben dus onderzoek gedaan naar wat kinderen en jongeren nodig hebben, om zo tot een goed advies te komen.

De aanbevelingen voor de website meedoeninlingewaard.nl zijn:

  • Zorg dat er voldoende aanbod is voor jongeren om schoolspullen te kopen via de webshop, zoals een laptop, schooltas of fiets. Bied een standaard schoolpakket aan.
  • Informeer ouders via email dat school begint en biedt hen het schoolpakket aan
  • Zorg voor een breed aanbod aan sport
  • Zorg ervoor dat gezinnen ook kunnen kiezen uit een uitje
  • Zorg dat jongeren kaarten kunnen kopen voor een evenement of festival
  • Vrijwilligers kunnen via de webshop hun diensten aanbieden.
Daarnaast hebben de jongeren ook nog nagedacht over het promoten van de website: 
  • Plak posters van de webshop in bushokjes en in de bus zelf.
  • Maak reclame en informeer jongeren via social media
Het overkoepelende advies / statement van de jongeren was: doe wat je zegt en zeg wat je doet. Nadat zij deze met z'n allen hadden uitgesproken, kwam de wethouder aan het woord. Hij was erg blij met de adviezen voor de webshop en vertelde daarnaast ook dat hij het helemaal eens was met de leus: doe wat je zegt en zeg wat je doet. 

TIP: Bekijk hier de uitgebreide aanbevelingen aan de gemeente Lingewaard. 

“Daarnaast voel ik nu meer dan ooit dat het belangrijk is dat ik mijn stem laat horen," - Adel, deelnemer Speaking Minds. 

“Ik denk dat wij dé schikte mensen zijn om het te onderzoeken en om advies te geven. Je moet wel weten wat jij moet doen om uit de schulden te komen.”

 

“Daarnaast voel ik nu meer dan ooit dat het belangrijk is dat ik mijn stem laat horen," - Adel, deelnemer Speaking Minds. 

Speaking Minds is een initiatief van Save the Children, Defence for Children en Stimulansz. Het project koppelt jongeren en beleidsmedewerkers aan elkaar om samen na te denken over het armoede- en schulddienstverleningsbeleid. Rotterdam is de tweede gemeente die heeft meegedaan aan Speaking Minds.