Slotbijeenkomst Maastricht - De adviezen

10 weken lang is een grote groep jongeren van het ROC Leeuwenborgh bezig geweest met het onderwerp armoede in gemeente Maastricht. Zij hebben onderzocht wat jongeren die te maken hebben met armoede nodig hebben. De adviezen hebben zij donderdag 30 november gepresenteerd aan de gemeente. 

De jongeren presenteren hun adviezen in de oude raadzaal van Maastricht aan de gemeente. De wethouder Willems is aanwezig, maar ook “het hogere bestuur” zoals hij zelf zegt, namelijk de gemeenteraad. Het eerste advies wat de jongeren presenteren is: maak armoede bekend. Het idee van de jongeren is om een evenement te organiseren waar reclame wordt gemaakt over armoede en over waar je terecht kan.

“Gebruik daarvoor T-shirts, want jongeren letten op elkaars kleding!” (deelnemer). Wethouder Willems reageert positief op dit advies: “Een evenement is een heel goed idee, we zouden kunnen kijken of we informatie over armoede kunnen onderbrengen bij al bestaande evenementen. Dat gaat we zeker onderzoeken.” Naast wethouder Willems, reageert raadslid Jan Hoen positief: “Ik kom al sinds 1970 in deze raadszaal, we hebben het veel over armoede gehad. Maar zo’n heldere presentatie over armoede met zulke voorbeelden kan ik me niet herinneren. Mensen kijken naar elkaars kleding, dus kun je T-shirts gebruiken om een boodschap over te brengen. Heel simpel, en eigenlijk heel logisch.” Ook over de andere adviezen zijn de wethouder en raadsleden enthousiast. “Bespreekbaar maken op school is een terechte suggesties," aldus wethouder Willems.
 
De jongeren hebben zeker het idee dat de gemeente iets met hun adviezen gaat doen. De wethouder geeft aan het eind van de slotbijeenkomst aan dat er T-shirts/hoodies gaan komen, waar de jongeren hun tekening/gedichten op mogen zetten. “Zij mogen het zelf weten wat erop komt!” Daarnaast komt een van de adviezen, ontwikkel een app, precies op het juiste moment: “We zijn al aan het werken aan een app, maar een aantal van de mogelijkheden die deze jongeren naar voren brengen, zijn heel goed. Die kunnen we zeker in de app uitvoeren.” Aldus wethouder Willems.
 
“Wat ik meeneem van het project is dat geld niet alles is, dat maakt je niet gelukkig.” - Deelnemer Speaking Minds. 

TIP: bekijk hier de adviezen van de jongeren aan gemeente Maastricht.