"Tijdens het project denk je niet alleen na over schulden, maar je wordt ook echt gehoord." - Deelnemer Speaking Minds

Tien weken lang hebben de jongeren zich verdiept in armoede. Door eigen ervaring en door samen de straat op te gaan om andere jongeren in armoede te interviewen. Tijdens de slotbijeenkomst van 22 mei ’17 waren o.a. wethouder Struijvenberg en beleidsmedewerkers aanwezig om de adviezen van de jongeren aan te nemen.
 

De vraag vanuit de gemeente Rotterdam aan de jongeren:

  • Waar gaan jongeren met vragen over schulden nu naartoe voor hulp?
  • Wat kan de gemeente Rotterdam doen om de jongeren (nog) beter informeren?
“Ik heb vier maanden zonder geld gezeten en werd van het kastje naar de muur gestuurd, hierdoor kan ik wel vanuit mijn eigen ervaring advies geven aan de gemeente,” Patricia.
 
Ook Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was aanwezig bij de slotbijeenkomst en benoemde dat deze jongeren een cadeau zijn voor de gemeente Rotterdam en dat zij de adviezen zeer waardevol vindt en meeneemt naar de Koninigin, erevoorzitter van Platform Wijzer in geldzaken. Het grootste advies en thema luidde: doorbreek de stilte!

[tekst gaat verder onder video]

Het advies van de jongeren:

  • Werk samen! Samen sta je sterker. Door informative te verspreiden via scholen, buurthuizen en de jongeren zelf, wordt je bereik nog groter.
  • Online en offline informatie over schulden en schuldhulpverlening. Het is belangrijk dat jongeren zowel online als offline informatie kunnen vinden over schulden. Zorg dat jongeren toegang hebben tot een mooie visuele informatiefolder waarop informatie staat over schulden en waar ze terecht kunnen voor hulp. Promoot op de folder de website voor meer informatie online.  
  • Persoonlijk contact op afstand. 24/7. Zorg dat hulp bereikbaar is 24/7. Jongeren moeten ten alle tijden hun vragen kunnen stellen via de chat of app. Dit maakt het makkelijker om hulp te vragen.
  • Bereik jongeren via social media. Social media is de manier om jongeren te bereiken en informatie te verschaffen. Promoot de website via facebook, snapchat en instagram. Maak gebruik van jongeren om de boodschap te delen. Zo verspreid de boodschap nog sneller.
  • Vertel de boodschap verder! Door middel van gastlessen en informatiebijeenkomsten kunnen jongeren meer te horen krijgen over schulden en schuldhulpverlening. Behandel gelijk de folder klassikaal zodat jongeren weten wat erin staat.
Terugkoppeling van de gemeente Rotterdam
 
De gemeente is erg blij met de adviezen en gaat ermee aan de slag. In september komen zij terug bij de jongeren om terug te koppelen wat zij met de adviezen gedaan hebben.
 
“Wat we vandaag hebben gezien is dat de bekendheid van de voorzieningen die er al zijn voor jongeren in armoede ontzettend belangrijk is. En daar kunnen we zeker wat aan doen,” aldus Wethouder Struijvenberg. 
 
“Het was een geweldig traject en heel leuk om te zien hoe deze jongeren vanuit een negatieve houding zo ontzettend positief en krachtig ontwikkelden en echt heel constructief meedachten,” Judith Andries – Senior beleidsadviseur Armoede.

Na de presentaties zijn de jongeren met o.a. de beleidsmedewerkers van de gemeente en de directeur van de Kredietbank in gesprek gegaan over hun adviezen.  
 
“Het is fijn dat gemeenten iets met ons advies doen, wij zijn immers de toekomst,” aldus Gulperi
 
Diezelfde middag schoof Jetta Klijnsma aan bij een debat van Dit is de Dag op Radio 1 en vertelde o.a. haar ervaringen over de slotbijeenkomst in Rotterdam.

Speaking Minds is een initiatief van Save the Children, Defence for Children en Stimulansz. Het project koppelt jongeren en beleidsmedewerkers aan elkaar om samen na te denken over het armoede- en schulddienstverleningsbeleid. Rotterdam is de tweede gemeente die heeft meegedaan aan Speaking Minds.

TIP: bekijk hier de uitgebreide aanbevelingen aan de gemeente Rotterdam