Luis, vader van Angel uit Mozambique

"Ik wil leren hoe ik mijn zoontje gezondere voeding geef."

Chronische ondervoeding

Angel uit Mozambique is twee jaar oud. Zijn vader Luis bracht hem naar de kliniek vanwege een ernstige huidinfectie, veroorzaakt door chronische ondervoeding. Volgens zijn vader is Angel een stuk actiever en alerter nadat hij door het Save the Children-team is behandeld.

Luis heeft een kookworkshop bijgewoond om meer te leren over gezond eten: "Ik wil leren hoe ik mijn zoon gezondere voeding geef. Ik heb niet veel geld, maar ik heb hier geleerd dat ik het ook kan, gewoon door creatief te zijn."

Save the Children werkt samen met partnerorganisaties PSI en GAIN in de provincie Sofala, in Mozambique om chronische ondervoeding bij kinderen te voorkomen. Bijna de helft van alle kinderen onder de 5 jaar is chronisch ondervoed.

De eerste 1.000 dagen
De eerste 1.000 dagen in het leven van een kind zijn het belangrijkst voor de ontwikkeling van een kind, omdat de hersenen en organen in deze periode de grootste ontwikkeling doormaken. Ondergewicht in deze periode heeft rampzalige gevolgen voor de toekomst van een kind.

De gevolgen van chronische ondervoeding
Chronisch ondervoede kinderen blijven klein, hebben een zwak immuunsysteem - waardoor ze vatbaarder zijn voor ziekte - en het heeft invloed op de mentale ontwikkeling. Studies hebben aangetoond dat chronisch ondervoede kinderen minder ontwikkelde hersenen hebben waardoor ze geen gelijke kans in het leven hebben.

Vita Mais - multivitaminepoeder
Bij ondervoeding geven we kinderen Plumpy'Nut. Ter voorkoming van chronische ondervoeding geven Save the Children, PSI en GAIN via gezondheidsklinieken multivitaminepoeder (MNP) aan kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar.

De MNP - Vita Mais - zijn zakjes poeder met alle benodigde vitaminen en mineralen. Moeders geven dit poeder elke dag, gedurende een periode van 2 maanden, met een paar lepels pap. Na vier maanden begint de cyclus van 2 maanden opnieuw. Een zakje Vita Mais kost 1 cent. Dus een dosis voor twee maanden kost slechts € 0,60.

>