Skip to main content
17f518a8-b3ce-401c-be05-8c806f70e1a6

Ondervoeding: Weet jij hoe het zit?

De antwoorden


Wat weet jij van ondervoeding bij kinderen. Dit zijn de juiste antwoorden op de vragen. Hoeveel heb jij er goed?

1. Ieder kind heeft recht op goede voeding, dat is officieel vastgelegd

Antwoord: Waar

Het recht op goede voeding is vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. In artikel 27 kun je lezen dat kinderen recht hebben op voeding, kleding en een veilig (t)huis. Ouders moeten ervoor zorgen dat een kind genoeg te eten en te drinken krijgt. Als dat niet lukt, moet de overheid ouders en kinderen helpen.

2. Wereldwijd zijn 144 miljoen kinderen ondervoed

Antwoord: Waar

Helaas is dit waar. 144 miljoen kinderen krijgen te weinig te eten. 47 miljoen van hen hebben direct voedsel en medicijnen nodig omdat ze kampen met acute ondervoeding. En zoals je zelf weet, op een lege maag kun je niet zo veel. Tegelijkertijd zijn er kinderen die te veel (ongezond) voedsel binnenkrijgen.Wist je dat er meer dan 38 miljoen kinderen last hebben van overgewicht?

3. Voor veel kinderen is hun schoolmaaltijd de enige maaltijd van de dag

Antwoord: Waar

Terwijl in Nederland kinderen soms de door hun ouders gesmeerde boterhammen laten verpieteren in hun schooltas, zijn miljoenen kinderen in andere landen voor hun dagelijkse eten afhankelijk van de schoolmaaltijd. Door een maaltijd op school aan te bieden, sla je meerdere vliegen in één klap. Je voorkomt dat kinderen van wie de ouders niet genoeg verdienen, van school gaan om te werken. En meisjes lopen niet het gevaar uitgehuwelijkt te worden.

4. Ondervoeding is een tijdelijk probleem en heeft geen permanente gevolgen voor een kind

Antwoord: Niet waar

Het is wetenschappelijk bewezen dat de effecten van ondervoeding bij kinderen onder de 3 jaar oud onomkeerbaar zijn. Ondervoede kinderen ontwikkelen zich slechter. Dit kan leiden tot slechte prestaties op school en gedragsstoornissen.

5. Door de uitbraak van het coronavirus is het aantal ondervoede kinderen toegenomen

Antwoord: Waar

Je denkt bij corona niet meteen aan ondervoeding, maar toch zorgt de uitbraak van het coronavirus ervoor dat steeds meer kinderen ondervoed raken. Ouders verliezen hun baan, waardoor er te weinig geld is om eten te kopen. Bovendien wordt de productie, transport en verkoop van etenswaren lastiger door lockdowns. Daardoor stijgen de prijzen en wordt voedsel voor veel mensen onbetaalbaar.

d7de244e-9346-4d42-b391-1ec629a60355

Goede voeding voor kinderen. Onvoorwaardelijk.

Jouw hulp is dringend nodig. Doneer vandaag nog!

DONEER NU