Dit doen wij in Nederland

Op deze pagina vind je een overzicht van de activiteiten rond de campagne #StoptheWaronChildren in Nederland.  

Symposium in het Vredespaleis  

Het Vredespaleis in Den Haag vormde op 16 mei 2019 het decor van ons internationale symposium ‘Stop the War on Children’. Gasten uit binnen- en buitenland spraken hier met elkaar over het beschermen van kinderen in conflictgebieden. Onder hen Michelle Bachelet, de hoogste VN-chef voor de mensenrechten, Fatou Bensouda, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), en Samuel Kofi Woods, mensenrechtenadvocaat en voormalig minister van Liberia. Het symposium werd mede gehost door Prinses Viktória de Bourbon de Parme, beschermvrouwe van Save the Children Nederland. Alle deelnemers aan het symposium spraken af zich te blijven inzetten voor veiligheid, gerechtigheid en praktische hulp aan kinderen in conflictgebieden.
 
Bekijk hieronder een videoimpressie van het symposium (in het Engels):
 

Kids March

Terwijl de volwassenen in het Vredespaleis met elkaar spraken over de rechten van kinderen in conflictgebieden, lieten 150 basisschoolkinderen buiten van zich horen. Zij liepen met witte vlaggen -symbool van de vrede- vanaf het Malieveld naar het Vredespaleis om aandacht te vragen voor hun leeftijdgenoten die in een conflict opgroeien. De stoet werd aangevoerd door Spangas-acteur Sia Cyrroes en onze Nederlandse jeugdambassadeur Ahmad. Zij zetten, samen met jeugdambassadeur Maryam Ahmad, als eersten hun handtekening onder onze petitie ‘Stop de oorlog tegen kinderen’ en riepen iedereen op hun voorbeeld te volgen.   
 
Het videoverslag van de Kids March zie je hieronder:
 

Overhandiging handtekeningen aan politici

Meer dan 40.000 mensen ondertekenden onze petitie. Een duidelijk signaal aan de politiek om meer te doen voor kinderen in conflictgebieden! Op 25 september 2019 overhandigde onze jeugdambassadeur Ahmad de handtekeningen aan Kamerleden van CDA, GroenLinks en ChristenUnie. Dat gebeurde voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Om de Kamerleden en het publiek duidelijk te maken dat er alleen al in Syrië 650.000 kinderen niet naar school kunnen, stond er op het plein een gebombardeerde school. Ahmad, zelf gevlucht uit Syrië, weet hoe dat is: “Ik kon een half jaar lang niet naar school omdat het te gevaarlijk was. Dat vond ik heel erg.”
 
Heb jij onze petitie ook getekend? Bedankt daarvoor! Bekijk de video hieronder:
 

Geweld gaat onverminderd door

Helaas gaat het geweld tegen kinderen in bijvoorbeeld Syrië en Jemen onverminderd door. Daarom kun je onze oproep aan politici in binnen- en buitenland nog steeds steunen. Heb je nog niet getekend? Doe dat dan hier.

En natuurlijk houden wij ook in de gaten of de Nederlandse politici zich aan hun beloften houden om meer te doen voor kinderen in oorlog.
 

Downloads: Bijlage Kidsweek

Speciaal voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs hebben wij een krant en een lespakket gemaakt over onze campagne. In de krant, die als bijlage bij de Kidsweek van 23 mei 2019 verscheen maar ook te downloaden is of online te lezen is, leggen we uit hoe Save the Children kinderen redt en verder helpt. We hebben een Nederlandse en een Engelse versie van de speciale krant gemaakt.

Nieuwsberichten uit Nederland

19-SEP-2023

Miljoenennota kabinet lost noodsituatie kwetsbare kinderen niet op

18-SEP-2023

Een gezonde en duurzame wereld is een kinderrecht

28-AUG-2023

Spelenderwijs vinden kinderen hun plekje in de klas

>