Amena (5) uit Syrië, nu in Nederland

Amena werd gered op de Middellandse Zee. Ze verblijft nu in een asielzoekerscentrum in Nederland.

Opvang op zee en in Europa

Hoewel de tocht levensgevaarlijk is, waagden in 2016 ruim 180 duizend mensen de oversteek over de Middellandse Zee van Noord-Afrika naar Italië. Daarbij vielen minstens 5.000 doden.
Naar schatting 16 procent van de overstekers is kind, en verreweg de meesten van hen reizen alleen, zonder toezicht van een volwassene. Daarom zetten we tijdens de maanden dat veel mensen de oversteek wagen een speciaal reddingsschip in, dat een speciale ruimte heeft voor de opvang van kinderen. Goedgetrainde medewerkers zorgen ervoor dat de kinderen aan boord veilig zijn, ze stellen hen gerust en kijken of de kinderen trauma’s hebben opgelopen.

In Italië werkt Save the Children in de havens waar vluchtelingen aankomen; kinderen worden opgevangen en we leggen uit wat hun rechten zijn. Als kinderen trauma’s hebben, worden specialisten ingeschakeld.

Later zorgt Save the Children dat de kinderen een dagbesteding krijgen en dat ze weten wat hun rechten en plichten zijn. In verschillende steden sporen onze mobiele teams kinderen op die het risico lopen te worden uitgebuit of mishandeld. Ook in de kampen op de Griekse eilanden en in Servië staan we dag en nacht klaar om kinderen bescherming en voedsel te bieden.
 

Roger Alonso, teamleider van ons reddingsschip 

"Ons team stelt alles in het werk om kinderen te redden en te helpen, inclusief psychologische zorg."

Roger Alonso, teamleider van ons reddingsschip 

Laat kinderen weer kind zijn.

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer