Humanitaire ramp
De crisis in Afghanistan is één van de grootste humanitaire rampen ter wereld. Kinderen die nu in Afghanistan opgroeien hebben nooit vrede gekend.
Twee op de drie kinderen in Afghanistan zijn afhankelijk van humanitaire hulp om toegang te krijgen tot voedsel, water, gezondheidszorg en onderwijs. Bijna 10 miljoen kinderen in Afghanistan lijden momenteel elke dag honger. De crisissituatie is een gevolg van de ernstige combinatie van de economische situatie in het land na de machtsovername door de Taliban, stijgende voedselprijzen wereldwijd en de aanhoudende droogte als gevolg van klimaatverandering.
Economische spiraal
Toen de Taliban in augustus vorig jaar de macht overnamen, reageerde de internationale gemeenschap grotendeels door tegoeden te bevriezen en ontwikkelingshulp op te schorten. Afghaanse kinderen zijn hier nu de dupe van. Het land heeft amper contant geld meer en is in een neerwaartse economische spiraal terechtgekomen. Armoede, werkloosheid en voedselprijzen zijn drastisch gestegen. Hierdoor moeten ouders ernstige maatregelen nemen om hun kinderen te voeden, zoals maaltijden overslaan of hun kinderen laten werken. We zien ook extreme gevallen waar mensen hun kinderen verkopen, zodat ze geld hebben om andere kinderen te voeden.
Droogte
Naast de dramatische economische situatie in het land, kampt Afghanistan met één van de ergste droogtes in decennia. De economie van Afghanistan is erg afhankelijk van agricultuur, met ongeveer 61% van de huishoudens die afhankelijk zijn van landbouw om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Voor deze gezinnen heeft dat desastreuze gevolgen. Gewassen zijn verwoest en waterbronnen opgedroogd, waardoor de voedselsituatie in het land nog verder verergerd.
Gezondheidssysteem ingestort
Veel gezondheidsinstellingen zijn gedwongen hun deuren te sluiten na de opschorting van hulp door internationale donoren. Degenen die openblijven, zijn onderbemand en hebben weinig tot geen noodzakelijke apparatuur en medicijnen. Veel gezondheidspersoneel wordt al maanden niet betaald. Ongeveer de helft van de bevolking die medische hulp nodig heeft, kan dat niet krijgen.
Geen tijd te verliezen
Save the Children beschermt sinds 1976 kinderen en kinderrechten in heel Afghanistan, ook tijdens perioden van conflict, regimewisseling en natuurrampen. Toen de crisis in augustus 2021 escaleerde, heeft Save the Children haar hulp uitgebreid om het toenemende aantal kinderen in nood te ondersteunen. Save the Children levert onder andere gezondheidszorg, voedsel, onderwijs, kinderbescherming, onderdak, water en sanitaire voorzieningen. Er is geen tijd te verliezen.