Afghanistan

Save the Children werkt sinds 1976, dus al ruim 45 jaar, voor kinderen en hun families in Afghanistan. We bieden gezinnen toegang tot gezondheidszorg, goede voeding, mentale gezondheid, onderwijs, kinderbescherming en ondersteunen ze in hun levensonderhoud.

Wat hebben we bereikt

In 2020 bereikten we al meer dan 1,6 miljoen mensen. Zelfs in het crisisjaar 2021 bereikten we ruim een half miljoen mensen. Sinds half september konden we ons werk hervatten, en ons doel is om 1 miljoen kinderen te ondersteunen. Met ongeveer 2800 Afghaanse medewerkers kunnen we veel bereiken. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we snel reageren op een acute noodsituatie. We hebben loodsen met voorraden noodhulpmaterialen en medicijnen.

Enkele cijfers

 • De bevolking van Afghanistan telt ongeveer 42 miljoen mensen.
 • 24 miljoen mensen hebben noodhulp nodig
 • 97% van alle Afghanen leeft onder de armoedegrens
 • 14 miljoen kinderen (0-18 jaar) hebben voedselhulp nodig
 • 5,7 miljoen kinderen onder de 5 jaar zijn zeer ondervoed, waarvan 1 miljoen kinderen sterven als voedselhulp hen niet bereikt
 • 41% van alle kinderen zijn te klein voor hun leeftijd en daardoor zeer vatbaar voor ziektes en onderontwikkeling van de hersenen.
 • Een op de 16 kinderen sterft voor het 5e levensjaar
 • Miljoenen kinderen gaan niet naar school
 • 27% van de kinderen verrichten kinderarbeid
 • In 13 van de 34 provincies kan Save the Children werken.
 • In 2022 zijn 70 mobiele gezondheidsteams actief
 • Save the Children biedt een veilige leeromgeving voor kinderen die niet naar school kunnen

De crisis in Afghanistan is een kindercrisis

Afghanistan heeft een hele jonge bevolking. Als we naar de totale bevolking kijken, is ongeveer de helft zelfs jonger dan 15 jaar. Van de mensen die noodhulp nodig hebben, zijn 54%  kinderen onder de 18 jaar. Deze kinderen en jongeren hebben nooit anders dan oorlog gekend.

De slechte omstandigheden in Afghanistan hebben te maken met een jarenlang conflict, met enorme droogte en met corona. Veel mensen zijn huis en haard kwijt, of zijn hun baan kwijt. De economische situatie van het land is erg slecht. De Verenigde Naties hebben berekend dat er 4,4 miljard dollar nodig is om de Afghaanse bevolking te helpen.

Projecten in Afghanistan

Leesboeken voor kinderen

Een betere toekomst begint met leesvaardigheid. Gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij. Afgerond in september 2017.

Noodhulp in Nangarhar en Kandahar

Noodhulp voor teruggekeerde vluchtelingen zonder basisvoorzieningen in de provincies Nangarhar en Kandahar.

Een geïntegreerd programma in 8 provincies gericht op kinderen en hun familie.

Het programma richt zich op primaire gezondheidszorg, preventie en behandeling van ondervoeding, onderwijs en kinderbescherming.

Berichten over Afghanistan

20-JAN-2022

Kinderen sterven op weg naar ziekenhuis

12-JAN-2022

Twee op de drie Afghaanse kinderen heeft hulp nodig

22-DEC-2021

Nog eens 3,3 miljoen kinderen in Afghanistan lijden honger sinds machtsovername