Een 'miljoenenstad' zonder burgermeester

Vluchtelingenkamp Cox's Bazar

26-JUN-2020

Coronaziekenhuis in grootste vluchtelingenkamp ter wereld geopend

23-AUG-2019

Twee jaar Rohingya-crisis: Tienduizend baby’s zonder toekomst 

06-AUG-2019

Nadia Moussaid: ‘Politieke oplossing voor de Rohingya-crisis lijkt nog ver weg”

1 miljoen mensen waaronder 855.000 Rohingya verblijven momenteel in Cox’s Bazar, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Ter illustratie: in een gebied ter grootte van Urk wonen net zoveel mensen als in Amsterdam. De leefomstandigheden in het kamp zijn zwaar, vooral voor kinderen. Toegang tot schoon water, sanitair en gezondheidszorg is beperkt en Covid-19 verergert de situatie. Afstand houden is er vrijwel onmogelijk.

Het Coronaziekenhuis in Cox's Bazar

Terwijl we in Nederland net uit de lockdown zijn, is de kans op een grote COVID-19 uitbraak in Cox Bazar reëel. Bangladesh heeft minder dan 2.000 ventilatoren beschikbaar voor een bevolking van 165 miljoen. Voor de regio waar Cox’s Bazar in ligt zijn slechts 20 intensive care bedden beschikbaar en zijn er nauwelijks ventilatoren beschikbaar. Om de besmettelijke ziekte het hoofd te kunnen bieden heeft Save the Children een Corona-ziekenhuis gebouwd in het kamp. Maar de middelen zijn beperkt en de omstandigheden zijn zwaar.

Plek voor 60 ernstig zieke coronapatiënten

In het ziekenhuis, dat dag en nacht geopend is, is plek voor 60 ernstig zieke coronapatiënten. Ook is er een kraamafdeling voor moeders met corona.
Lees verder

Willem Sools: 'We doen veel aan preventie'

Onze collega Willem Sools (39) vertrok begin mei naar Cox’s Bazar, waar hij met een speciaal daarvoor aangewezen team het coronaziekenhuis opzette.
Lees verder