Invisibles; identiteitskaarten voor straatkinderen in India

In India leven circa 2 miljoen kinderen op straat omdat ze wees zijn, van huis zijn weggelopen of omdat hun ouders op straat wonen. 80% van deze kinderen heeft geen identiteitskaart en dat betekent dat ze geen toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. Om te kunnen overleven is bijna 70%van de straatkinderen aan het werk. School schiet er daarom bij in en dat heeft weer gevolgen voor de mogelijkheid op een betere toekomst. Save the Children zorgt er voor dat deze kinderen een identiteitsbewijs krijgen, waardoor een kind naar school kan, medische zorg kan krijgen en onder de hoede komt van jeugdzorg, die de kinderen vervolgens een een duurzame oplossing kan bieden, ver weg van de gevaren op straat. Zo'n identiteitskaart lijkt iets kleins maar is van groot belang om toegang te krijgen tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Zonder officiële registratie blijven de straatkinderen in een uitzichtloze situatie hangen.  

Het project

In 2020 hebben we ons Invisibles project in India afgerond. Met de financiële steun van de Nationale Postcode Loterij (NPL) konden we straatkinderen in vier staten beschermen en toekomstperspectieven bieden. Samen met medewerkers van de lokale overheid, zes lokale uitvoerende partners en andere maatschappelijke organisaties heeft SCNL sinds de start van het project 287.045 straatkinderen voorzien van een wettelijk identiteitsbewijs. Dankzij deze kaart kregen in het eerste jaar meteen al 139.505 kinderen toegang tot basisonderwijs, gezondheidsfaciliteiten, vaardigheidstrainingen, en/of financiële diensten. De kaart zal hen de rest van hun leven helpen door deuren naar een betere toekomst te openen.  

Door kinderen van een identiteitsbewijs te voorzien krijgen zij toegang tot onderwijs, medische zorg en financiële diensten. Zo krijgen zij een kans op een betere toekomst. Save the Children zet zich in voor eerlijke kansen voor ieder kind. Onvoorwaardelijk.

Projectnaam: Invisibles; identiteitskaarten voor straatkinderen in India
Projectgebied: Delhi, Maharashtra, Uttar Pradesh, West Bengalen.  
Duur: 01-04-2018 tot 01-01-2021  

Partners: Saati & Salaam Balaak Trust, New Vision en MRYDO  

>