Skip to main content
203cf516-67d3-4242-8aed-9ed06fb707f5.png.webp

Vishwaas

Van alle landen heeft India het grootste aantal gevallen van longontsteking bij jonge kinderen. Elk jaar worden in India zo’n 30 miljoen nieuwe gevallen bij kinderen onder de 5 jaar gemeld. Naar schatting 140,000 kinderen sterven er jaarlijks aan deze ziekte. Desondanks krijgt longontsteking nog niet de aandacht die het verdient. Het komt vaak voor dat longontsteking bij kinderen niet tijdig wordt herkend en dat daarom te laat met de behandeling wordt begonnen. De dood van die kinderen had vaak voorkomen kunnen worden als tijdig was ingegrepen.   

Het project

Samen met de Indiase overheid en met steun van de Philips Foundation werkt Save the Children daarom aan het verbeteren van de diagnose en behandeling van jonge kinderen met longontsteking. Wij doen dit onder andere door gezondheidswerkers op te leiden. Onze partner Philips levert eenvoudige meetapparatuur die bij kinderen thuis problematische ademhaling kan vaststellen. Samen met een mobiele gezondheidsapp kan dit de doorverwijzing naar klinieken versnellen zodat kostbare tijd voor de behandeling wordt gewonnen. Ook geven we voorlichting aan de lokale gemeenschappen om longontsteking te helpen voorkomen en herkennen zodat tijdig medische hulp wordt ingeroepen.  

Het Vishwaas programma loopt van oktober 2019 tot en met januari 2022. Samen met Philips hebben we een aantal nieuwe technieken geïntroduceerd waarmee diagnose sneller en preciezer kan worden gesteld. Gezondheidswerkers zijn uitgerust met een mobiele app op hun telefoon waarmee ze in staat zijn gevallen van longontsteking bij kinderen te herkennen. Zo kunnen ze zieke kinderen op tijd doorverwijzen naar een kliniek en ondertussen de behandeling starten. Deze app is speciaal voor gebruik in India ontwikkeld door onze lokale partner ZMQ. Tenslotte heeft Philips aan gezondheidswerkers een instrument ter beschikking gesteld dat de ademhalingsfrequentie van kinderen precies kan meten, waardoor het gemakkelijker wordt de juist diagnose te stellen.  

Het Vishwaas programma van Save the Children ondersteunt ook de voorlichtingscampagnes van de Indiase overheid over longontsteking. Zo zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen in de lokale gemeenschappen begrijpen wat longontsteking is, hoe je het kunt herkennen en wat je moet doen als je kind er ziek van wordt. Zo hopen we het aantal kinderen onder de 5 jaar dat in India aan longontsteking overlijdt te verminderen.  We hebben  met ons programma al 90,000 kinderen en 1000 gezondheidswerkers bereikt.  

Het tijdig herkennen van behandelen van longontsteking bij kinderen vinden wij belangrijk. Door het opleiden van gezondheidswerkers, het aanbieden van eenvoudige meetapparatuur en het geven van voorlichting over longontsteking aan lokale gemeenschappen kunnen we bijdragen een het voorkomen en tijdig herkennen van deze ziekte onder jongere kinderen. Ook in India ondersteunt Save the Children kinderen en hun families. We zijn er voor elk kind. Onvoorwaardelijk.  

ch1341656-dr-sayem-hossain-chowdhury-a-save-the-children-doctor-treats-4-year-old-yasmin


 

Project: Vishwaas  
Project gebied: Tonk City in Uttar Pradesh en Baihrach District i Rajastan, India 
Duur: van 01-10-2019 tot 31-01-2022 
Partners: Philips Foundation, ZMQ