MAI WAN EN MAI KUN (7) UIT LAOS

"Onze moeder heeft rijst gekocht van het geld dat we hebben gekregen."

Laos, grote armoede op het platteland

Laos is een land in Zuidoost-Azië en telt ruim 7 miljoen inwoners. Het is bijna 6 keer zo groot als Nederland, maar slechts een klein gedeelte van het landoppervlak is vruchtbaar genoeg voor landbouw. 

Meer dan de helft van de bevolking woont nog altijd op het platteland. Maar het boerenbedrijf levert vaak maar net voldoende inkomen op voor het eigen levensonderhoud. Veel kinderen en hun families leven in armoede.

Ons SCALING project in Laos & verhalen

Voorkomen van ondervoeding

In het noorden van Laos zorgen we er via een gecombineerde aanpak voor dat kinderen onder de 5 jaar, tienermeisjes, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet ondervoed raken. Save the Children heeft de leiding over dit project dat we samen met 3 partners uitvoeren.  

'Ik heb na de training met mijn man gepraat'

Verhaal over mevrouw Pelu

Mevr. Pelu is 25 jaar en woont in een dorp in de provincie Phongsaly. Ze is getrouwd en heeft 3 kinderen, 2 meisjes en een jongen. Pelu kreeg de mogelijkheid om een Women Workload Reduction training in haar dorp te volgen. “Na de training heb ik met mijn man gepraat over een betere verdeling van de taken in ons gezin. Sindsdien zie ik hem steeds vaker helpen in het huishouden.”

'Tot nu toe heb ik ongeveer 300.000 KIP gespaard'

Verhaal over mevrouw Thong

Mevr. Thong woont in een dorp in de Huaphanh provincie. Zij is rijstboerin. "Onlangs was er een meeting over het vormen van een spaargroep, een zogeheten Village Savings & Loans Association (VSLA). Ik ben lid geworden. Tot nu toe heb ik ongeveer 300.000 KIP (30 euro) gestort en gespaard. In de toekomst hoop ik dat de VSLA in m’n dorp groter wordt, zodat leden geld kunnen blijven lenen.". 

'Een toilet is ook veel meer hygiënisch'

Verhaal over meneer Sorh Korh

Meneer Sorh Korh is 26 jaar en woont in een dorp in de provincie Luang Namtha. Er zijn 7 personen in zijn familie. Voordat het SCALING project had hij geen toilet. Hij en zijn familie gingen naar het bos als ze hun behoeften moesten doen. “We hoeven nu niet meer het bos in of bang zijn dat we gebeten worden door insecten. Een toilet hebben is ook veel meer hygiënisch,’ vertelt Sorh Korh.

'We hoeven geen tijd meer te verspillen'

Verhaal over mevrouw Arsorh

Arsorh woont in een dorp in de Luang Namtha provincie met haar man en 4 kinderen. Haar gezin besloot een waterfilterset te kopen, deze kost 250.000 KIP (28 euro). Arsorh vertelt hierover: “Sinds de waterfilter hebben we genoeg veilig drinkwater in huis. We hoeven geen tijd meer te verspillen aan het koken van water of aan drinkwater uit de winkel 5 kilometer verderop.”

Projectdetails

Projectnaam: SCALING: Sustainable Change Achieved through Linking Improved Nutrition and Governance
Projectgebied: 14 districten in de provincies Luang Prabang, Luang Namtha, Phongsaly en Huaphanh
Duur: 4 jaar, van december 2017 tot december 2021.
Partners: CARE, Comité de Coopération avec le Laos en ChildFund


Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie
Facebook - Twitter - Instagram

Geef kinderen in Laos een eerlijke kans op een toekomst

Jouw hulp is dringend nodig. Help je mee?

Ja, ik doneer