TeamUp door de jaren heen

TeamUp is ons sport- en spelprogramma voor gevluchte kinderen wereldwijd. In 2015 zijn we met Warchild en UNICEF Nederland in Nederland begonnen, maar de methodiek wordt inmiddels wereldwijd succesvol uitgevoerd. Benieuwd naar het ontstaan van TeamUp en onze ambities? Lees snel verder!

2015: TeamUp opgericht

Door de toestroom van vluchtelingen naar Nederland, besloten we in 2015 met Warchild en UNICEF Nederland de krachten te bundelen. TeamUp richt zich op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Gevluchte kinderen hebben veel meegemaakt. Helaas stopt de onzekerheid en stress hier niet. In Nederland moeten kinderen vaak verhuizen. Hierdoor zijn ze bang, wantrouwig of hebben nachtmerries.

In TeamUp leren kinderen van 6 tot 18 jaar hoe zij kunnen omgaan met hun gevoelens. De vaardigheden zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s en komen van pas in hun dagelijks leven. 
Bekijk NOS filmpje

2016: Samenwerking COA

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in Nederland. TeamUp heeft een landelijke samenwerkingsovereenkomst met het COA; eerst op 8 locaties en nu 24.

De Nationale Postcode Loterij beloont TeamUp met een extra schenking van 2,5 miljoen euro. Hierdoor kan het programma worden uitgebreid om nóg meer gevluchte kinderen bereiken.
Lise (24) vrijwilliger Sneek

“Ik kan het iedereen aanraden. Je krijgt er zoveel plezier voor terug. Ik word betaald in glimlachen van kinderen die plezier maken, ontspannen en zich weer even kind voelen. Dat geeft mij energie voor de hele week en dat is onbetaalbaar."

Lise (24) vrijwilliger Sneek

2017: Scholen

Leerkrachten in Nederland willen weten hoe ze omgaan met gevluchte kinderen in de klas. Om deze reden start TeamUp in 2017 met partner CED-Groep een pilot op zeven scholen.

Juf Rosan: "TeamUp geeft mij energie. De kinderen geven mij zoveel terug. Een knuffel, een high-five. Het zijn allemaal hele gemotiveerde kinderen, die er iets van willen maken!"

2018: TeamUp wereldwijd

In 2018 startte we in Oeganda. In 2019, volgden Colombia en de bezette Palestijnse gebieden. Eind 2019 begon TeamUp met activiteiten in Sri Lanka en in 2020 wordt TeamUp in zweden ingezet en start de samenwerking met SOS Kinderdorpen Internationaal. Zo kan het programma in Italië en Griekenland worden gebruikt. 

2019: Kwaliteit

We hebben onderzocht of de TeamUp methodiek in verschillende contexten goed wordt uitgevoerd. Vrijwilligers zien duidelijke veranderingen in het gedrag van kinderen en ook het COA erkent dat de methodiek helpt.

2019: Ambities

TeamUp ziet dat de vluchtelingenstroom blijft toenemen. TeamUp pleit op zowel landelijk als internationaal niveau voor goede zorg aan kinderen die opgroeien in of vluchten voor oorlog.

>