Skip to main content
d9968935-5943-47ba-aaf7-44f24abc4bec.JPG.webp

Niet achter de geraniums maar vrijwilligerswerk

Floor Liem is al enige tijd met pensioen, maar dat betekent niet dat zij stil zit. Ze heeft 30 jaar ervaring als peuterleidster en is nu als drie jaar actief als vrijwilliger bij TeamUp in Rijswijk, een programma van Save the Children, War Child en UNICEF Nederland voor gevluchte kinderen in Nederland. Floor is daarnaast moeder van drie (inmiddels volwassen) kinderen.

Een sprong in het diepe 

Wat mij aansprak bij TeamUp: die kinderen even een uurtje blij maken per week door hen afleiding te bieden. Daarnaast houd ik enorm veel van kinderen. Ik moest wel even wennen, omdat deze kinderen natuurlijk ouder zijn dan waar ik altijd mee gewerkt heb. Het was voor mij ook een sprong in het diepe, maar ik vond het zo leuk om te zien hoe deze kinderen vol verwachting op je afstappen. Ik heb na de eerste sessie Paulien, met wie ik mijn sollicitatiegesprek heb gehad, geapt: ‘Ik ging vol spanning heen op de fiets, maar ik kwam in de ondergaande zon met een voldaan gevoel terug.’ 

Mooie en moeilijke momenten

Laatst zaten we allemaal in een kring en toen ging ik het liedje “Vader Jacob” zingen. Op dat moment gingen alle kinderen in hun eigen taal meezingen. Ik wist niet dat zij dit lied ook kenden, dat was voor mij wel even een kippenvel momentje. 

Er zijn ook weleens kinderen geweest waar ik mij zorgen om maakte. Die hielden we dan extra in de gaten. Als een kind bijvoorbeeld eerst heel enthousiast is en daarna steeds stiller en schuwer wordt, dan geven we dit altijd door aan ons aanspreekpunt. Als een kindje verdrietig is, probeer je hem of haar altijd op te vrolijken of weer bij de groep te betrekken. Soms doen we dan ook even individueel met het kind een klein spelletje, om vervolgens weer met z’n allen verder te gaan. Dan krijgt het kind wel weer vertrouwen en komt dan weer terug in de groep. 

Ik voel mij langzamerhand helemaal thuis binnen het AZC. Iedereen groet elkaar en mensen zijn echt vriendelijk. Ook volwassenen vragen weleens iets aan ons, het voelt echt als een veilige omgeving en inmiddels ook een beetje als mijn thuis. 

Met een voldaan gevoel naar huis

Soms kom ik thuis en dan denk ik; dit gevoel moet ik even vasthouden, het ging zo goed. Tijdens de coronacrisis heb ik mij wel zorgen gemaakt. Ik had zelf ook heimwee. Ik ben weleens langsgefietst en dan maakte ik een praatje met de mensen die in de tuin werkten. Ik vond het zo moeilijk om er toen niet te zijn. 

Mijn voldoening zit hem in het zien van de kinderen die zo blij zijn. Aan het einde van een TeamUp sessie zitten we in een kring met elkaar en dan vraag je wat zij leuk vinden en dan zeggen ze weleens ‘ALLES’!. Vervolgens tikken ze met de ellebogen ons aan en dan zeggen ze; “ik kom volgende week weer hoor!” We hebben ook weleens kinderen die van een andere AZC komen en TeamUp herkennen, dat maakt mij ook erg blij. 

We hebben ook weleens een aantal meiden gehad die na de TeamUp sessie vertelde hoe zij uit Syrië kwamen. Hoe hun reis was en wat zij daarvan vonden. Op dat moment vertrouwen zij ons dan genoeg om dit te vertellen, dat vond ik wel heel erg mooi. 

‘Kom maar op, nieuwe vrijwilligers!’ 

Je moet je aanmelden omdat TeamUp je een heel goed gevoel geeft. Je krijgt de kans om iets voor een ander te doen en om die kinderen blij te maken. Wat iemand nodig heeft: Van kinderen houden, je voor langere tijd willen inzetten als vrijwilliger en een open houding hebben ten opzichte van de vluchtelingensituatie. Ik zou zeggen; kom maar vrijwilligers, ik zie jullie bij TeamUp!

Ook vrijwilliger worden?

Net als Floor activiteiten voor gevluchte kinderen begeleiden? Dat kan! Wij zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De TeamUp-activiteiten zijn op maar liefst 25 opvanglocaties door heel Nederland, dus er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt.

 

 

TeamUp wordt mogelijk gemaakt dankzij het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF)  
Het AMIF Fonds biedt subsidie voor asiel en opvang, integratie en terugkeer  
naar website