"Ik ben vrijwilliger bij TeamUp geworden, omdat ik mij betrokken voel bij de vluchtenlingencrisis"

Als proces operator heeft hij een drukke baan, maar dat weerhoudt Kevin uit Middelburg er niet van om vrijwilliger te zijn bij TeamUp, ons programma voor gevluchte kinderen in Nederland.

Betrokken bij de vluchtelingencrisis

Ik ben vrijwilliger bij TeamUp geworden, omdat ik mij betrokken voel bij de vluchtenlingencrisis. Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen een plek te vinden om te wonen, werken en leven. Oorlog en andere incidenten hebben er voor gezorgd dat veel mensen en kinderen deze kansen niet krijgen. Ik heb wel de kansen gekregen in het leven en dan vind ik het ook mijn taak om anderen te helpen.
 


De eerste sessie

Het duurde even voordat we een compleet team bij elkaar hadden in Middelburg. Er waren al een aantal vrijwilligers getraind en toen ik kwam, konden we starten. Voordat we met onze eerste sessie begonnen, hebben we met ons aanspreekpunt (vrijwilligercoördinator Yvonne) gezeten en met elkaar een TeamUp sessie uitgevoerd om feeling met het project te krijgen.

De allereerste keer gingen we langs de deuren van de bewoners in het AZC om uit te leggen aan de ouders en kinderen wat TeamUp is. Amjad één van de vrijwilligers in Middelburg spreekt Arabisch en hij hielp ons met de vertaling. We hebben flyers meegegeven en de kinderen verteld dat we dit elke week gingen doen. De tweede keer, toen we daarwerkelijk een TeamUp sessie gingen uitvoeren hebben we de kinderen opgehaald en nog eens de tijd genomen om alles uit te leggen. We hebben om het ijs te breken lekker gevoetbald, we waren blij dat we een groep van 15 kinderen hadden die enthousiast meededen.


Zo ziet een TeamUp-dag eruit

Wij komen met het team om 19.00 samen en splitsen ons dan op. Twee vrijwilligers gaan langs de deuren om de kinderen op te halen en de andere twee plannen de activiteiten van die avond. De avond zelf begint in ons geval om 20.00 uur. We verzamelen de kinderen en lopen met hen naar de gymzaal om TeamUp uit te voeren. Aan het einde van de sessie evalueren we deze altijd met het team.


Begeleiding vanuit TeamUp

De begeleiding is goed! Yvonne, ons aanspreekpunt maakt altijd tijd voor ons als we erom vragen. Ze is er aantal keer ook bijgeweest. Ik heb daarnaast ook een gevoel van binding met de andere TeamUp vrijwilligers in Nederland. Voordat je start met TeamUp, krijg je een training van een aantal dagen. Deze training wordt gegeven door War Child en Save the Children. Tijdens de training merkte je dat iedereen om dezelfde reden vrijwilliger wil worden en iets wil betekenen voor deze kinderen.


Positieve veranderingen door TeamUp

Als we langskomen zijn de kinderen altijd enthousiast, ze vonden het heel erg leuk. Ik heb het idee dat TeamUp voor hen echt iets positiefs is. We hebben inmiddels wel een kerngroep aan kinderen die elke week meedoen. Mijn voldoening zit in het contact met hen, je merkt heel veel waardering. Ik vind ook de organisaties die achter TeamUp zitten en het team van vrijwilligers een pluspunt, maar het hoogtepunt is toch de activiteiten die we uitvoeren met de kinderen, daarom word je vrijwilliger.

De spellen die we vanuit TeamUp en het handboek meekrijgen zitten goed in elkaar. Er zijn ook veel spellen die kinderen kennen vanuit hun eigen land kennen, alleen dan met een andere naam of net een andere invulling. Bijvoorbeeld het spel Anne Maria Koekoek, kinderen uit Syrië kennen dit spelletje al, alleen dan met ‘vuur, water en lucht’. Dat is wel heel leuk om te zien, want dat is voor hen ook een stukje herkenbaarheid vanuit hun thuisland.


Waarom vrijwilliger bij TeamUp een mooie toevoeging is

Ik ben zelf enthousiast geworden door het feit dat je mee kan helpen om mensen in de vluchtelingencrisis een steun in de rug te geven. Als je iemand bent die zich daar goed bij voelt en dit belangrijk vindt, dan moet je je aanmelden als vrijwilliger voor TeamUp. Kinderen hebben aanzienlijk minder handvatten om met de situatie waar zij inzitten om te gaan. Zij moeten opgroeien op een plek die hen vreemd is en om daar als vrijwilliger een stukje houvast aan te geven, dat is waar je het voor doet.
 

Ook vrijwilliger worden?

Net als Kevin activiteiten voor gevluchte kinderen begeleiden? Dat kan! Wij zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De TeamUp-activiteiten zijn op maar liefst 25 opvanglocaties door heel Nederland, dus er is altijd wel een locatie bij jou in de buurt.

Meld je nu aan

 

TeamUp wordt mogelijk gemaakt dankzij het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF)
Het AMIF Fonds biedt subsidie voor asiel en opvang, integratie en terugkeer
naar website

>