Skip to main content
19947667-b84a-456e-b95e-300d092c7574.jpg.webp

TeamUp: psychosociale steun door spel en beweging voor kinderen getroffen door conflict en migratie

Als reactie op de grote toestroom van vluchtelingen bundelden Save the Children, UNICEF Nederland en War Child in 2015 hun krachten samen in TeamUp: een psychosociaal programma voor gevluchte kinderen in Nederland. Door hun jarenlange ervaring en wereldwijde expertise weten de drie organisaties hoe belangrijk het is om juist deze kinderen vroegtijdig te helpen. Kinderen zijn veerkrachtig, maar moeten wel de kans krijgen om hun traumatische ervaringen te verwerken.

Wat is TeamUp?
TeamUp draagt via spel en beweging bij aan het psychosociale welzijn van gevluchte kinderen en kinderen met een migratieachtergrond. Het programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Spelenderwijs leren kinderen bij TeamUp omgaan met emoties zoals angst, boosheid en verdriet. De vaardigheden die ze bij TeamUp opdoen zijn gekoppeld aan sociaal-emotionele thema’s. Die komen weer van pas in hun dagelijks leven.

De TeamUp-sessies zijn op vaste dagen, tijden en met dezelfde begeleiders. Dit zorgt voor stabiliteit, structuur en een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Nieuwe kinderen kunnen direct meedoen met de TeamUp activiteiten omdat het niet nodig is om elkaars taal te spreken. Tijdens TeamUp wordt gecommuniceerd door samen te spelen en te bewegen, in plaats van te praten.

TeamUp in Opvanglocaties

TeamUp biedt sinds 2016 spel- en bewegingsactiviteiten aan gevluchte kinderen in opvanglocaties. Duizenden kinderen werden al bereikt door TeamUp. Op dit moment is TeamUp actief op 56 opvanglocaties verspreid door het hele land gegeven. Getrainde, vrijwillige begeleiders voeren hier de TeamUp-activiteiten uit. Zij hebben daarnaast ook een signalerende rol en kunnen zorgwekkend gedragen herkennen en wijzen zo nodig kinderen door naar gespecialiseerde zorg en begeleiding. 

TeamUp op school

Sinds schooljaar 2017-2018 wordt TeamUp ook uitgevoerd binnen het primair nieuwkomersonderwijs. Veel onderwijsmethoden en programma’s die zich richten op het stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling zijn erg talig en sluiten daarom niet optimaal aan bij kinderen binnen het nieuwkomersonderwijs. Dankzij het hoofdzakelijk non-verbale karakter van het programma, waar spel en beweging centraal staan, kan ieder kind vanaf dag één meedoen – ongeacht de taal die zij spreken.

TeamUp Wereldwijd

De afgelopen jaren kreeg TeamUp ook veel verzoeken uit andere landen en is gegroeid naar een internationaal programma. Zo is TeamUp onder meer actief in Oeganda, Colombia, Sri Lanka en de bezette Palestijnse gebieden. Ook binnen Europa in onder andere Zweden, Italië en Griekenland. Wereldwijd wordt TeamUp gegeven in uiteenlopende contexten zoals scholen, vluchtelingenkampen en opvangcentra. Hiervoor werken we samen met lokale en internationale partners. Lokale trainers worden opgeleid in de TeamUp methodiek, zij trainen vervolgens de TeamUp begeleiders. Op deze manier kunnen wereldwijd zoveel mogelijk kinderen worden bereikt door TeamUp. 

Teamup-Foto-Sander-Foederer-6584

Vrijwilligers gezocht: spel- en bewegingsbegeleiders voor gevluchte kinderen in Nederland

We zoeken dringend enthousiaste vrijwilligers die ongeveer vier uur per week spel- en bewegingsactiviteiten willen begeleiden voor gevluchte kinderen in Nederland. Je wordt getraind en begeleid door TeamUp en gaat bij een opvanglocatie bij jou in de buurt aan de slag. 

Hoe is het om vrijwilliger te zijn bij TeamUp? 

Lees hier de verhalen van onze  vrijwillige helden bij TeamUp. Zij vertellen over hun ervaring met TeamUp en wat het voor hen betekent om wekelijks gevluchte kinderen te helpen zodat zij weer even helemaal kind kunnen zijn. Bekijk ook in onderstaande video hoe waardevol het werk van TeamUp is.