Skip to main content
young

Nigeria Joint Response

De bevolking in Nigeria kampt met veel armoede en onrust. Nigeria heeft sinds 2009 te maken met een gewapend conflict. Daarnaast heeft de bevolking regelmatig te maken met aanvallen van criminele bendes. Ten gevolge van armoede en onveiligheid zijn op dit moment (2021) meer dan 16 miljoen mensen hulpbehoevend en meer dan 5 miljoen mensen ontheemd in Nigeria. Naast politieke onrust kampt Nigeria met hoge inkomensongelijkheid en werkloosheid, en een gebrek aan publieke voorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg.  

Save the Children helpt de meeste kwetsbare kinderen en hun families in Nigeria door middel van noodhulp programma’s die zich richten op bescherming en voedselzekerheid. 


Het project

Save the Children heeft namens de Dutch Relief Alliance tussen 2015 en 2021 een noodhulpprogramma gecoordineerd in Noord-Oost Nigeria dat zich richt op verschillende samenhangende sectoren, namelijk voedselhulp, bescherming, water en sanitatie, en financiële ondersteuning. Door deze interventies op elkaar af te stemmen kunnen we kinderen en hun families op de meest effectieve manier ondersteunen. Dit programma werd uitgevoerd door ICCO, Terre des Hommes, Tearfund, ZOA en Save the Children, in samenwerking met zeven partner organisaties in Nigeria.  

Met dit programma heeft Save the Children kinderen kunnen beschermen tegen geweld en uitbuiting door middel van het opzetten van kindvriendelijke plekken waar kinderen kunnen spelen en sociale vaardigheden kunnen leren; het bieden van psychosociale zorg en sociale hulpverlening voor kinderen die slachtoffer zijn van geweld; en het plaatsen van alleenstaande kinderen bij nieuwe zorgdragers. Daarnaast hebben we lokale gemeenschappen en overheden getrained in het herkennen en voorkomen van risico’s voor kinderen, zoals geweld of verwaarlozing, en hebben we lokale gemeenschappen en overheden ondersteund met het opzetten van programma’s om kinderen te beschermen.  

Daarnaast hebben we ondervoeding aangepakt door kinderen met ondervoeding te identificeren; het opzetten van voedingsklinieken waar ernstig ondervoede kinderen hulp kunnen krijgen; het uitdelen van voedingssupplementen voor kinderen die ondervoed zijn; en het geven van voorlichting voor ouders over goede voeding voor kinderen. Tot slot heeft Save the Children de voedselzekerheid voor kinderen en hun families verbeterd door het uitdelen van geldbedragen om voedsel te kopen en families te ondersteunen bij het opzetten van een eigen bedrijf. 

Sinds 2015 heeft Save the Children met dit programma meer dan 140.000 kinderen kunnen helpen. Het project van het Dutch Relief Alliance loopt af in December 2021. Desondanks blijven de noden in Noord-Oost Nigeria enorm hoog. Save the Children blijft daarom actief met andere programma’s in Nigeria om kinderen te beschermen en ze de toekomst te bieden die ieder kind verdiend. 

CH1423720

Project naam: Nigeria Joint Response 

Projectduur: 2015 - 2021 

Projectgebieden: Borno state 

Doel van het project: het bieden van een geïntegreerd en gecoordineerd noodhulpprogramma dat zich richt op het redden van levens en het verbeteren van de weerbaarheid van de bevolking.   

Partners: ICCO, Save the Children, Tearfund, TDH and ZOA together with their local partners CRUDAN, EYN, GEPADC, JDF, JDPH, YIPDI and SAHEI.