Dutch Relief Alliance in Oekraine

3 Nederlandse organisaties – Dorcas, Cordaid en Save the Children – werken onder de vlag van de Dutch Relief Alliance samen om de bevolking van Oekraïne direct hulp te bieden door middel van een Acute Joint Response. Samen met lokale partners biedt de Dutch Relief Alliance essentiële, levensreddende steun aan degenen die getroffen zijn door het geweld en de verwoesting in het hele land.

Acute Joint Response 
De Dutch Relief Alliance (DRA) initieerde een Acute Joint Response in Oekraïne om onmiddellijke humanitaire hulp te bieden aan slachtoffers van het conflict en gemeenschappen te ondersteunen die ontheemden opvangen. De Joint Response, geleid door Dorcas in samenwerking met Cordaid en Save the Children, werkt samen met lokale partners in Oekraïne om dringende ondersteuning te bieden, zoals voedselpakketten, non-food items voor schuilplaatsen, schoon drinkwater, hygiënekits voor de getroffenen, met bijzondere aandacht voor de gebieden in en rond Poltava, Ternopil, Kiev, Ivano-Frankivsk, Transkarpatië en Zaporishya. De Dutch Relief Alliance heeft 2,5 miljoen euro gereserveerd om de bevolking van Oekraïne te ondersteunen.

In de komende 6 maanden zal de DRA de opvang voor ontheemden verbeteren door matrassen, dekens en kookbenodigdheden te verstrekken. De DRA biedt psychosociale ondersteuning en geestelijke gezondheidszorg om slachtoffers te helpen omgaan met stress en trauma's als gevolg van het conflict. Steun aan gemarginaliseerde mensen, zoals mensen met een handicap, ouderen, zwangere vrouwen, kinderen en kwetsbare gezinnen staat centraal in de respons.

Flexibele, onmiddellijke reactie
De DRA kan snel reageren op de crisis in Oekraïne dankzij het DRA-partnerschap met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat directe financiering biedt voor Joint Responses. Humanitaire hulp wordt geleverd door DRA-leden samen met lokale organisaties in Oekraïne.

>