Projectnaam: Providing essential primary health care and nutrition services for conflict affected vulnerable children and families in ASAA
Projectgebied: Abyei State Administrative Area (ASAA)
Duur: 1 jaar, van 01/04/2021 tot 01/04/2022

Partner: Internationale humanitaire en ontwikkelingsorganisatie GOAL.

Dit project wordt grotendeels gefinancierd door de Europese Unie en mede mogelijk gemaakt door onze relaties 

De context

Zuid-Soedan is sinds 9 juli 2011 afhankelijk geworden van Soedan. Dit betekent dat Zuid-Soedan het jongste land ter wereld is. Helaas hebben de inwoners van het jongste land maar kort in vrede en vrijheid kunnen leven. Sinds december 2013 woedt er een gewelddadige burgeroorlog. Door de gewapende conflicten, in combinatie met een economische crisis, COVID-19, voedsel- en watertekorten, en natuurrampen zoals zware overstromingen – factoren die elkaar alleen maar versterken – zijn de afgelopen jaren al meer dan 4.5 miljoen mensen gevlucht, zowel naar buurlanden als naar andere gebieden in Zuid-Soedan. Ruim 8 miljoen mensen hebben op dit moment humanitaire hulp nodig. Dit is bijna 70% van de bevolking. 

Al sinds 1991 is Save the Children actief in Zuid-Soedan. We hebben een landenkantoor in de hoofdstad Juba en 6 veldkantoren waar in totaal meer dan 500 medewerkers nauw samenwerken met lokale partners en gemeenschappen om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen met onze humanitaire programma’s. Onze collega’s in Zuid-Soedan hebben ruime ervaring met het opzetten van projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, voeding, voedselzekerheid en levensonderhoud, bescherming van kinderen, kinderrechten, en mentale gezondheid en psychosociale ondersteuning.   

Het project 

In Abyei hebben naar schatting 210,000 mensen levensreddende hulp nodig, en de voedselzekerheidssituatie in het gebied is geclassificeerd als een noodsituatie (4 op een schaal van 5) door de IPC (Integrated Food Security Phase Classification). Om het aantal ziekte- en sterftegevallen onder de bevolking te verminderen, bieden Save the Children en GOAL levensreddende en ge├»ntegreerde gezondheidszorg, inclusief preventie en behandeling van ondervoeding, aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit kunnen wij doen met behulp van financiering van de Europese Unie en onze relaties. 

Zo ondersteunen we met dit project 11 gezondheidsklinieken die primaire zorg leveren, organiseren we vaccinatieprogramma’s, zorgen we dat er genoeg medische middelen beschikbaar zijn zoals medicijnen (maar ook klamboes om malaria te voorkomen), en bieden we reproductieve gezondheidszorg aan. Bovendien zorgen we voor betere toegang tot hoogwaardige zorg op het gebied van voeding, om acute ondervoeding onder kinderen jonger dan vijf jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, te voorkomen en te behandelen. Tot slot heeft dit programma een zogenoemde Crisis Modifier. Dit is een bedrag wat is gereserveerd voor een onvoorziene crisis, zoals een overstroming of een mazelen uitbraak, zodat we meteen kunnen reageren met levensreddende activiteiten wanneer er een crisis uitbreekt. In oktober 2021 is deze crisis modifier geactiveerd om te kunnen reageren op de toename van het aantal malariagevallen. 

Halverwege de duur van het project zijn al 2.649 mensen ondersteund door middel van gezondheidsconsultaties, en zijn 5.4040 kinderen en 2.965 zwangere en borstvoedinggevende vrouwen behandeld voor acute ondervoeding.  

Door de uitdagende situatie in Zuid-Soedan ten gevolge van conflict, overstromingen, voedseltekorten en de economische crisis blijft het werk van Save the Children relevant. Save the children is er namelijk altijd om kinderen en hun families te ondersteunen, onvoorwaardelijk. 

Op dit moment zijn we bezig met het aanvragen van een verlenging van dit project, en we zullen de informatie met betrekking tot het project updaten wanneer onze aanvraag is goedgekeurd.  

>