2017: ons werk voor kinderen wereldwijd

Wij helpen kinderen in nood als gevolg van armoede, conflicten en rampen. Kinderen komen in deze situaties als eerste in de knel: ze raken ondervoed, worden ziek, blijven alleen achter, zijn onveilig en raken getraumatiseerd. Met het risico te overlijden, misbruikt te worden, kinderarbeid te moeten verrichten of te belanden in een kindhuwelijk.

Waar kinderen ons nodig hebben, zijn wij. Save the Children werkt in 120 landen met lokale hulpverleners. Zij helpen de meest kwetsbare kinderen ter wereld met medische zorg, gezonde voeding en een veilige plek. En geven hen voorlichting en onderwijs voor een beter perspectief. Zo werken we toe naar een toekomst waarin elk kind te voorkomen ziektes overleeft, verzekerd is van onderwijs en beschermd wordt tegen geweld.

Enorm bedankt voor je steun!

Januari - Hulp voor vluchtelingen in Zuidoost-Europa

Door zware sneeuwval en ijzige temperaturen in Griekenland en op de Balkan lopen tientallen migranten en vluchtelingen het risico dood te vriezen. De handen van Malak (het meisje op de foto) zijn bevroren. Ze arriveerde met haar familie in Belgrado (Servië) na een dagenlange reis bij temperaturen rond de -10 graden. 

Februari: Bescherming van kinderen uit Mosul

Meer dan 176.000 mensen in Mosul slaan op de vlucht als strijdkrachten een nieuwe poging doen om de stad te heroveren op militanten. Met jouw steun konden we kinderen en hun families beschermen. Sinds oktober 2016 hebben we 113.075 kinderen bereikt met hulpmiddelen, psychologische steun, water en sanitaire voorzieningen.

Maart - Rapport over trauma's van Syrische kinderen

Een nieuwe grimmige mijlpaal in Syrië: 5 miljoen kinderen, vrouwen en mannen zijn het land uitgevlucht sinds de burgeroorlog 6 jaar geleden begon. We publiceren ‘Invisble Wounds’, een rapport over de psychologisch trauma’s waarmee kinderen in Syrië te maken hebben.

April - Hulp na aardverschuiving in Peru en Colombia

We geven psychologische steun aan kinderen in Colombia en Peru, nadat dodelijke modderstromen en aardverschuivingen een spoor van vernietiging hebben achtergelaten.

Mei - Een miljoen mensen in Somalië behandeld

Eén miljoen - dat is het aantal kinderen en volwassenen dat wij met jouw hulp hebben kunnen bereiken met levensreddende voeding- en gezondheidsinterventies in Somalië, sinds de start van onze noodhulpcampagne in februari.

Juni - 127.000 kinderen met cholera in Jemen behandeld

Jemen worstelt met de ergste cholera-epidemie ter wereld. Het zijn vooral kinderen die de dupe zijn van deze dodelijke uitbraak. Met jouw steun hebben we behandelcentra opgezet, die levensreddende zorg bieden aan zo'n 127.000 kinderen die door de ziekte getroffen zijn.

Juli - 5.000 kinderen in Zuid-Soedan herenigd met familie

Je helpt mee om kinderen weer samen te brengen met hun families. De 17-jarige Paiyo is het 5.000e kind dat we herenigd hebben, nadat hij in 2013 van zijn familie gescheiden werd toen de gevechten uitbraken in Zuid-Soedan. Ondertussen nadert het aantal Zuid-Soedanezen dat een veilig heenkomen zoekt in buurland Oeganda het miljoen. We helpen kinderen in Oeganda met gezondheidszorg, kindvriendelijke ruimtes en gezinshereniging.

Augustus - 26.000 kinderen geholpen na overstromingen

Ongeveer 41 miljoen mensen zijn getroffen door overstromingen en aardverschuivingen
in Bangladesh, India en Nepal. We helpen kinderen in alle drie de landen - in Nepal hebben we 13.140 kinderen bereikt, in Bangladesh 7.650 en in India hielpen we 5.345 kinderen.

September - Hulp voor slachtoffers orkaan Irma

Onze medewerkers staan klaar om de slachtoffers te helpen van de orkaan Irma, die door het Caribische gebied raasde. Duizenden kinderen zijn getroffen door het natuurgeweld.

Oktober - Noodhulp voor gevluchte Rohingya's

Meer dan 500.000 Rohingya-vluchtelingen zijn gearriveerd in Cox’s Bazar (Bangladesh), op de vlucht voor het vreselijk geweld in Myanmar. 60 procent van de nieuwkomers zijn kinderen. Onze noodteams zorgen voor voedsel, onderdak, hygiëne- en keukenpakketten om duizenden gezinnen te helpen. We geven ook ondersteuning aan ongeveer 1.000 kinderen die alleen zijn aangekomen, zonder familie.

November - Rapport over longontsteking onder kinderen

We brengen een rapport uit over longontsteking, de vergeten moordenaar die meer kinderlevens eist dan welke andere infectieziekte ook. Elke minuut sterven twee kinderen aan longontsteking. We schatten dat we de komende vijf jaar ongeveer een miljoen kinderen kunnen redden met de hulp van regeringen, partners en donateurs zoals jij.

December - Aandacht voor kinderen in de kou

Terwijl de dagen korter en kouder worden, zoeken in Nederland vrienden en families de gezelligheid en de warmte op. Voor kinderen in Syrië, Jordanië, Libanon, Irak, Afghanistan en op de Balkan brengt de winterse kou juist nieuwe zorgen. Ze moeten overleven in tenten of in tochtige gebouwen, zonder bescherming tegen de winterkou. Met Foute Kersttruiendag vragen we aandacht en vooral ook financiële steun voor deze kinderen. Onder het motto 'Deel je warmte' komen tienduizenden Nederlanders in actie in een foute kersttrui.   

Lees ook 2018: ons werk voor kinderen in 12 foto's