Adiza, 8 jaar, Bangladesh

Samen hielpen we het afgelopen jaar heel veel kinderen

Save the Children helpt kinderen in nood als gevolg van armoede, conflicten en rampen.

Waar kinderen ons nodig hebben, zijn onze lokale hulpverleners. Zij helpen de meest kwetsbare kinderen ter wereld met medische zorg, gezonde voeding, een veilige plek, voorlichting en onderwijs.

Enorm bedankt voor je steun!

Mei 2020 - Leraren op weg helpen nu de scholen weer open zijn

In mei gaan de scholen in Nederland weer open. Kinderen hebben lang thuisgezeten en elkaar een tijd niet gezien. Met de zogenoemde TeamUp Start-sessies helpen we op scholen de leraren op weg. Het helpt kinderen weer in contact te komen met elkaar. Ook leren ze omgaanmet gevoelens die de coronacrisis met zich meebrengt zoals angst, boosheid en stress. Naast de TeamUp Start-sessie voor scholen, ontwikkelen we het TeamUp Thuis spellenboek zodat kinderen met hun familieleden de activiteiten in hun woonkamer kunnen spelen. Het spellenboek wordt wereldwijd in verschillende contexten uitgegeven, zoals in vluchtelingenkampen, asielzoekerscentra en in dorpen waar kinderen zonder hun ouders wonen.
 

April 2020 - Onvoorwaardelijk tijdens corona

Terwijl het coronavirus de wereld in zijn greep houdt, gaat ons werk voor kwetsbare kinderen door. Onvoorwaardelijk. Wanneer het coronavirus in ontwikkelingslanden om zich heen grijpt, zijn de gevolgen helemaal rampzalig. Daarom geven we de kinderen in deze landen voorlichting over het virus, zorgen voor hygiënepakketten, faciliteren we onderwijs (op afstand) en bieden we bescherming en psychosociale steun aan kinderen en hun ouders. Om dat allemaal - in alle landen waar dat nodig is - voor elkaar te krijgen de komende tijd, starten we de grootste fondsenwervende actie in ons honderdjarige bestaan.
 

Maart 2020 - Internationale Vrouwendag

Op Internationale Vrouwendag 2020 onderstrepen we de unieke ervaringen van meisjes in conflictgebieden. De fotoserie 'Oorlog door deogen van eenVrouw', door vrouwen, over vrouwen, voor iedereen. Internationaal vermaarde fotografen Lynsey Addario, Alessandra Sanguinetti en Esther Mbabazi zijn voor Save the Children door ‘s werelds meest heftige conflictgebieden gereisd om inspirerende verhalen van jonge vrouwen op beeld vast te leggen.

Februari 2020 - Hulp door Vluchtelingen

In het vluchtelingenkamp Bardarash in Noord-Irak werken vluchtelingen met veel plezier als hulpverlener voor Save the Children. De Syrische Manal (40) woont nu een maand in kamp Bardarash. Dit vluchtelingenkamp is in oktober heropend, toen veel Syriërs vanwege de onveiligheid naar Noord-Irak vluchtten. "Het eerste dat ik deed toen ik hier aankwam is solliciteren”, vertelt Manal. Trots laat ze haar CV zien die ze bewaarde in haar kleding tijdens haar vlucht. Aangekomen in Bardarash, klopt ze vrijwel meteen aan bij het Save the Children kantoor. “Ik zag dat hier iedere dag kinderen samenkomen om te spelen en activiteiten te doen. Ik wil graag van betekenis zijn en bood mijzelf aan als hulpkracht."

Januari 2020 - Pippi's van Nu

Een succesvolle samenwerking met The Astrid Lindgren Company. Met de campagne ‘Pippi’s van Nu’ vragen beide organisaties aandacht voor kinderen op de vlucht. Dit jaar viert Pippi Langkous haar 75ste verjaardag. Zo lang is het namelijk geleden dat het eerste boek van schrijfster Astrid Lindgren uitkwam. Om dit te vieren start Save the Children een samenwerking met het bedrijf.  Op dit moment zijn er ruim 68,9 miljoen mensen op de vlucht. Voor meer dan de helft zijn dit kinderen onder de achttien jaar. Deze kinderen moeten, eenmaal aangekomen op een nieuwe plek, een nieuw leven opbouwen. In 2018 kwamen er alleen al in Nederland 1.225 alleenstaande minderjarige vluchtelingen aan. Ieder jaar worden dat er meer. Zij moeten – net als Pippi – leren om op eigen benen te staan. En een plekje te vinden in een heel nieuwe wereld.

December 2019 - Strijd tegen armoede

De strijd tegen kinderarmoede en sociale uitsluiting, heeft op 17 december 2019 tot een succes geleid. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Wetsvoorstel dat leerlingen niet langer mogen worden uitgesloten van sociale activiteiten zoals het kerstdiner, schoolreisjes of een sportdag, als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet (kunnen) betalen.

Wij van Save the Children hebben ons hard gemaakt voor deze Nederlandse wet. In onze brief aan de Tweede Kamer lees je waarom wij het zo belangrijk vinden dat kinderen uit arme gezinnen niet worden uitgesloten. 

November 2019 - Lancering fotoboek DREAM

Prijswinnende fotograaf Chris de Bode portretteerde voor Save the Children de dromen van 58 kinderen in 13 landen waar wij actief zijn. Dit resulteerde in het fotoproject DREAM. Save the Children zet zich elke dag in om deze dromen een stap dichterbij te brengen. Zelden worden kinderen in hulpsituaties op een krachtige, positieve manier neergezet. Dat is precies wat dit 'droomboek' doet. Te midden van conflict, onzekerheid en ellende weten juist kinderen altijd hoop te houden en dit ook uit te stralen. Bestel het boek hier.

Oktober 2019 - Lokale collega's blijven in Syrië

Save the Children blijft als één van de weinige internationale hulporganisaties in Syrië. Onze lokale collega’s blijven doorgaan met hun werk in bestaande vluchtelingenkampen zoals Al-Hol en Roj. Daarnaast proberen zij zoveel mogelijk 'nieuwe' ontheemden te voorzien van onder andere schoon drinkwater, voedsel, dekens en matrassen. Zeker 165.000 mensen zijn op de vlucht, onder wie ongeveer 70.000 kinderen.

September 2019 - Schoolbanken in plaats van huwelijksbootje

De 13-jarige Sandhya uit India heeft, dankzij de hulp van onze collega's, haar toekomst in eigen hand genomen en zelf een bewuste keuze gemaakt om naar school te gaan. In haar omgeving komen veel kindhuwelijken voor. “Mijn moeder is op haar 13e getrouwd. Dat wil ik niet. Ik hou van leren en wil later advocate worden. Ik vertel ook andere mensen uit mijn dorp dat onderwijs belangrijk is en dat meisjes niet zo jong moeten trouwen. Met succes! Ik heb al weten te voorkomen dat een vriendinnetje werd uitgehuwelijkt.”

Wij zorgen ook voor  lesmateriaal op school van Sandhya, houden sessies met leraren en werken op verschillende manieren aan bewustwording rondom de positie van meisjes in India. Wij werken al sinds 2008 in het land en zijn daar in 19 staten actief. Dankzij jouw steun hebben kinderen in India zicht op een betere toekomst. 

Augustus 2019 - Veilige speelplek voor Rohingyakinderen  

Save the Children en andere hulporganisaties bieden voeding, psychologische hulp, onderwijs en een veilige speelplek in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Cox’s Bazar in Bangladesh. Toch is de situatie nog even uitzichtloos als twee jaar geleden.
Op dit moment is de islamitische Rohingya-minderheid stateloos omdat Myanmar – het land waar zij vandaan gevlucht zijn – ze niet erkent als bevolkingsgroep. Zonder staatsburgerschap hebben zij geen mogelijkheid om te werken of echt onderwijs te volgen. Ook worden zij gediscrimineerd en buitengesloten. Het niet weten hoe de toekomst eruitziet geeft stress, veel stress. Wij blijven aandacht vragen voor de Rohingya en laten zo hun stemmen horen

Juli 2019 - Noodkliniek in Colombia

Zwangere Venezolaanse vrouwen verlaten huis en haard om behandeld te worden in een noodkliniek van Save the Children in Maicao, Colombia. De kliniek aan de grens bij Colombia opende begin april haar deuren en behandelde al 792 Venezolaanse vrouwen. Veel van hen zijn jonger dan 18 jaar. Door het bijna ineenstorten van het gezondheidzorgsysteem in eigen land, zijn de vrouwen gedwongen om met gevaar voor eigen leven naar Colombia te reizen. Vaak lieten zij gezinsleden noodgedwongen achter, omdat ze in Colombia geen plek hebben om te verblijven. Dankzij jouw steun kunnen deze jonge vrouwen toch behandeld worden.

Juni 2019 - TeamUp geeft vluchtelingenkinderen een boost

TeamUp biedt gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten zodat kinderen van 6 tot 18 jaar leren hoe ze met hun gevoel moeten omgaan. Het is de bedoeling dat kinderen leren om op een nieuwe manier naar zichzelf en naar de ander te kijken. Kinderen mogen even gaan liggen en hun ogen dicht doen. Ze krijgen een soort meditatie. Docenten merken dat ze met TeamUp op School een wezenlijk verschil kunnen maken. TeamUp heeft vooral 1 regel: Dat je mag zijn wie je bent. Je komt uit Syrië, Eritrea, Irak…geen enkel probleem. Dat ben jij en dat is wat bij jou hoort. Bij ons is iedereen welkom.

Mei 2019 - Antibioticakuur voor Abdikarim

De 10 maanden oude Abdikarim kwam zwaar ondervoed aan in het ziekenhuis. Zijn moeder Muna vertelt: 'Het begon met diarree. Daarna kreeg hij koorts en longontsteking. Dankzij de antibioticakuur en bijvoeding is hij weer helemaal opgeknapt.' Dankzij jouw steun kan kleine Abdikarim gezond opgroeien.

April 2019 - 200.000 Indiase straatkinderen een id-kaart

Nargis knipte samen met haar moeder slippers. Nu doet ze supergoed haar best op school want ze wil later Engelse les gaan geven. Dankzij dit project krijgen 200.000 kinderen een identiteitskaart en daarmee de kans op een betere toekomst. Zo'n kaart lijkt iets kleins maar is juist van groot belang om toegang te krijgen tot basisvoorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Zonder registratie blijven de straatkinderen in een uitzichtloze situatie hangen. 

Maart 2019 - Noodhulp na cycloon Mozambique

Orkaan Idai heeft in Mozambique, Malawi en Zimbabwe grote verwoestingen aangericht. 
Wij bieden noodhulp in de zwaarst getroffen gebieden van Mozambique, de provincies Tete, Manica, Sofala en Zambezia. Dat doen we samen met onze collega’s van Oxfam en CARE. In Beira richten we ook kindvriendelijke ruimtes en tijdelijke leerruimtes in. Kinderen kunnen hier spelen, tekenen, zingen en communiceren met andere kinderen. Het is een eerste stap om te herstellen van de verschrikkelijke dingen die ze hebben gezien.

Februari 2019 - Hulp voor Venezolanen

Door (politieke) onrust en grote economische onzekerheid zijn meer dan 3 miljoen mensen uit Venezuela gevlucht. Alleen al in Colombia bevinden zich ruim 1 miljoen Venezolaanse migranten. Onze teams bieden bescherming en steun aan kinderen en hun families. Ook werken we aan het verbeteren van de hygiëne om gevaarlijke overdraagbare ziektes te voorkomen.

Januari 2019 - Jackson is weer beter

De 3-jarige Jackson uit Kenia was ondervoed en had weinig weerstand. Hij kreeg longontsteking en at helemaal niets meer. Zijn moeder Maximilia liep 55 kilometer met hem naar de dichtstbijzijnde kliniek. Onze verpleegkundige Jedidah gaf Jackson een zuurstofbehandeling en antibiotica en het jongetje knapte gelukkig zienderogen op. 
 

December 2018 - Hulp voor kinderen in conflictgebieden

Een op de 6 kinderen groeit op in een conflictgebied. Bijvoorbeeld in Jemen, Zuid-Soedan, Somalië, Syrië, Irak of Mali. Hun leven wordt beheerst door geweld, angst en gebrek aan perspectief. Dankzij jouw steun kunnen we kinderen in conflictgebieden onderwijs, medische zorg en een veilige opvangplek bieden.

November 2018 - 2 miljoen kinderen in Jemen behandeld

Sinds het begin van de oorlog in Jemen, in mei 2015, zijn al 85.000 kinderen gestorven van de honger. Met jouw steun hebben we er in diezelfde periode voor kunnen zorgen dat 2 miljoen ondervede kinderen wél overleefden. Over het hele land heeft Save the Children 177 ziekenhuizen en klinieken om ondervoede en zieke kinderen te behandelen.

Oktober 2018 - Ondervoeding behandelen én voorkomen

Hoewel er voldoende voedsel is in de wereld, sterft er elke 6 seconden een kind aan de gevolgen van ondervoeding. Save the Children behandelt ondervoede kinderen maar realiseert vooral ook duurzame oplossingen die ondervoeding voorkomen.

September 2018 - Noodhulp voor Sulawesi

Het Indonesische eiland Sulawesi werd opgeschrikt door een krachtige aardbeving en tsunami. Save the Children was al ter plekke en kwam direct in actie. We deelden al in de eesrte dagen na de ramp tentzeilen, klamboes en schoon drinkwater uit aan 16.000 mensen. Dankzij het 'zoek-en-herenig-systeem' konden we al snel kinderen herenigen met hun ouders die zij in de chaos waren kwijtgeraakt.

Augustus 2018 - Hulp voor 350.000 Rohingya-kinderen

In augustus is het een jaar geleden dat 700.000 Rohingya's uit Myanmar naar Bangladesh vluchtten. Sindsdien hebben we er 350.000 kinderen onderdak, gezondheidszorg, onderwijs en psychosociale hulp gegeven. Save the Chidren heeft in de kampen onder andere 82 veilige opvangplekken voor kinderen opgezet en deelt elke dag voedselbonnen uit aan 10.000 gezinnen.

Juli 2018 - 700 hulpverleners helpen kinderen in Jemen

Kinderen in Jemen, vooral in de belegerde stad Hodeidah, worden bedreigd door bommen, honger en ziekte. 700 medewerkers van Save the Children geven dit jaar medische zorg, voeding, veilige plekken en onderwijs aan honderdduizenden kinderen in 11 provincies. Ook op de meest gevaarlijke plekken.

Juni 2018 - Oproep voor gelijkwaardige behandeling

In het rapport 'Faces of Exclusion' deelden we ons onderzoek, waaruit bleek dat de helft van alle kinderen -1,2 miljard - wereldwijd geen eerlijke kans heeft gekregen door oorlog, armoede of discriminatie. Met jouw stem ter ondersteuning riepen we overheden op om meer te doen om de rechten van alle kinderen gelijkwaardig te behandelen.

Mei 2018 - Dreigende hongersnood onder controle

Na vijf jaar droogte in Somalië was er in het hele land een groot voedseltekort. Save the Children kreeg dankzij jouw hulp een dreigende hongersnood onder controle. Onze teams zorgden voor schoon drinkwater en voedsel voor honderdduizenden gezinnen. Mobiele klinieken trokken naar de meest afgelegen plekken om ondervoede kinderen te behandelen.

April 2018 - Hulp voor Rohingya's in moessonperiode

In april brak de moessonperiode aan in Cox's Bazaar, het vluchtelingenkam,p voor Rohingya's in Bangladesh. Save the Children is de grootste hulporganisatie in het kamp, waarvan de helft nog kind is. Elke dag bieden 1.600 lokale medewerkers, onder wie 900 Rohingya-vrijwilligers, hulp aan de kwetsbaarste kinderen.

Maart 2018 - Eten, kleding en dekens voor Oost-Ghouta

Terwijl de wereld stilstond bij 7 jaar oorlog in Syrië, beleefde het conflict een nieuw dieptepunt met de belegering van Oost-Ghouta. Dankzij jou konden onze teams honderden families in de schuilkelders eten, kleding en warme dekens geven.

Februari 2018 - Een veilige plek voor straatkinderen

Met jouw steun konden we onder andere in Bangladesh, Jordanië, Indonesië en Liberia straatkinderen een veilige plek geven en samen met lokale overheden een beter pleegzorgsysteem opzetten. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen we 200.000 straatkinderen in India een betere toekomt geven.