Elke dag sterven in Jemen
minstens 150 kinderen
door honger, ziekte en bommen

Jemen, de hel op aarde

Kinderen in Jemen lopen driedubbel gevaar. Zij worden niet alleen bedreigd door bombardementen, ook honger en ziektes als cholera maken vele slachtoffers. Alleen al door ondervoeding verkeren op dit moment 5,2 miljoen Jemenitische kinderen in levensgevaar.

Jemen was ook voor de oorlog al een van de armste landen in de wereld. Deze oorlog is heel complex. De strijdende partijen, de regering en de Houthi’s, vechten met name in het westen van het land met elkaar. Sinds 2015 wordt de regering van president Hadi ondersteund door een internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië. Sinds eind 2017 is de haven van Hodeidah, de belangrijkste haven in het westen van Jemen, geblokkeerd waardoor voedsel, medicijnen en noodhulpgoederen het land niet meer in kunnen. 

Jemen is al drie jaar lang een hel op aarde  
Deze crisis wordt veroorzaakt door mensen en politiek. Save the Children roept de strijdende partijen op om de wapens neer te leggen, humanitaire hulp zonder resitricties toe te laten en plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Bovendien moeten andere landen stoppen met deze oorlog mogelijk maken door een wapenembargo op te leggen. 

Als gevolg van de oorlog hebben ruim 22 miljoen mensen humanitaire hulp nodig: dat is 75% van de totale bevolking. De helft van hen is nog kind.  

Save the Children is één van de grootste hulporganisaties in Jemen  
De teams van Save the Children werken in 11 districten van Jemen, waardoor onze hulp in het hele land de meest kwetsbare kinderen bereikt.  

Foto: Saida is 18 jaar, maar ziet eruit als een kind van 8. Ze wordt behandeld in een ziekenhuis dat ondersteund wordt door Save the Children.

HONGER
Als gevolg van de oorlog in Jemen hebben 13 miljoen mensen niets te eten: dit is wereldwijd de ergste hongersnood in 100 jaar. De voedselprijzen zijn zo hoog geworden, dat een gemiddeld gezin zich dit niet meer kan veroorloven. Naar schatting gaan 3 op de 5 mensen in Jemen elke avond naar bed met een lege maag. Hierdoor zijn bijna 2 miljoen kinderen acuut ondervoed, waarvan 400.000 levensbedreigend: elke dag sterven 100 kinderen van de honger.  

Foto: Nusair* (11 maanden) is één van de 150.00 kinderen van wie we het leven konden redden in onze ondervoedingsklinieken.  

Om te voorkomen dat kinderen ondervoed raken, delen we voedselbonnen en geldvouchers uit aan gezinnen, zodat ze voedsel kunnen kopen. Daar waar de markten leeg zijn, delen we voedselpakketten uit. Daarmee zorgen we dat meer dan ruim 1 miljoen mensen kunnen blijven eten.  

ZIEKTE 
Ruim de helft van alle klinieken en ziekenhuizen in Jemen is gesloten en medicijnen zijn bijna niet verkrijgbaar. Door de slechte leefomstandigheden, het tekort aan voedsel en het gebrek aan medische zorg overlijdt er elke 10 minuten een kind in Jemen aan ziektes die te voorkomen en genezen zijn. Bijvoorbeeld aan cholera, difterie, longontsteking en diarree. 

Foto: Aseel* (2 jaar, kreeg cholera) is één van de 550.000 kinderen die terecht kon in één van onze 156 klinieken.  

Save the Children ondersteunt 156 gezondheidsklinieken, 5 ziekenhuizen en 5 mobiele klinieken met personeel, medicijnen en apparatuur zodat zieke, ondervoede en gewonde kinderen en hun families behandeld kunnen worden. Om de levensgevaarlijke cholera en difterie uitbraken te stoppen, hebben we speciale klinieken ingericht, waar zieke mensen geïsoleerd behandeld worden, en vaccineren we zo veel mogelijk kinderen om hen te beschermen tegen difterie.  

BOMMEN 
Alleen al door bombardementen zijn er 2.400 kinderen om het leven gekomen en 3.650 zijn ernstig gewond geraakt. Duizenden kinderen zijn wees geworden door de oorlog: naar schatting zijn sinds 2016 16.000 burgerslachtoffers gevallen.  

De bombardementen hebben er ook voor gezorgd dat 3 op de 4 scholen en de helft van alle ziekenhuizen zijn verwoest. Kinderen zijn letterlijk nergens meer veilig. Dieptepunt van de oorlog was de aanslag op een schoolbus, afgelopen augustus. Veertig schoolkinderen kwamen hierbij om het leven.  

Bijna elk kind in Jemen is dierbaren verloren, heeft geweld meegemaakt, zit gevangen in een uitzichtloze spiraal van geweld en groeit op zonder onderwijs en veiligheid. Dit zorgt voor een generatie kinderen die voor het leven is getekend. Veel kinderen zijn getraumatiseerd, alleen en bang.  

Foto: Khaled* is één van de 12.500 kinderen die we alleen al dit jaar gespecialiseerde traumazorg gaven.  

In het hele land kunnen elke dag bovendien 129.000 kinderen terecht in één van onze veilige opvangplekken voor kinderen. Daar leren we hen spelenderwijs om te gaan met hun traumatische ervaringen. Ook kunnen elke dag 27.000 kinderen terecht in één van onze noodscholen, zodat hun ontwikkeling niet stagneert.