Akas (10) uit Nepal

"Ons huis stortte in door de aardbeving. Ik was nog binnen en raakte zwaargewond aan m'n hoofd."

Natuurrampen

Cyclonen, aardbevingen, overstromingen en orkanen zijn van alle tijden en kunnen iedereen treffen. Vooral de tweede helft van het jaar is berucht om de daden van Moeder Natuur. Elk jaar overlijden 80 miljoen mensen door natuurgeweld.

Kinderen worden het zwaarst getroffen.

Hoewel het natuurgeweld zelf vaak maar van korte duur is, werken de desastreuze gevolgen vaak nog maanden, zo niet jarenlang, door. 

  • Kinderen lopen 14x meer risico om gewond te raken of om te komen dan volwassenen.
  • De traumatische ervaring van het natuurgeweld en het verlies van hun huis, school en vertrouwde omgeving zorgen voor angsten, stress, nachtmerries en zelfs trauma’s.
  • Door de verwoesting van huizen en inkomstenbronnen raken mensen hun inkomen kwijt en zakken weg in extreme armoede. Hierdoor kunnen kinderen niet meer naar school, moeten noodgedwongen gaan werken, raken ondervoed en worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. 
  • In de chaos raken kinderen hun ouders en familieleden kwijt. Dit maakt ze extreem kwetsbaar voor kinderhandelaren. 
We kunnen rampen helaas niet voorkomen. We kunnen er samen wel voor zorgen dat de impact op kinderen zo klein mogelijk is.

We bereiden kinderen voor en komen direct in actie na een ramp.

Een goede voorbereiding
Save the Children is aanwezig in de meest afgelegen en de moeilijkst bereikbare gebieden. Onze teams staan 24/7 klaar om in actie te komen. Zij weten als beste hoe en waar kinderen veilig zijn bij een ramp. Kinderen krijgen voorlichting over de risico’s en de beste manier van handelen. In 400 magazijnen verspreid over de wereld liggen voorraden klaar om direct noodhulp te bieden.

24-72 uren na een ramp
Ervaring leert dat de 1e 72 uur cruciaal zijn. Dankzij onze lokale aanwezigheid komen we direct in actie. De primaire zorg gaat uit naar het opvangen en beschermen van alleenstaande kinderen, het inrichten van veilige opvangplekken voor kinderen en het bieden van elementaire noodhulp zoals voedsel, schoon drinkwater, onderdak en medische zorg

De eerste drie maanden
We luisteren naar de behoeftes van kinderen en bieden gerichte hulp. We werken nauw samen met gemeenschappen, de overheid en andere organisaties zodat kinderen en hun families veilig blijven, in hun basisbehoeften zijn voorzien en weer naar school kunnen. Kinderen die in de chaos hun ouders zijn verloren, vangen we op en herenigen we met hun ouders of naaste familie.

Het eerste jaar na een ramp
We werken samen om het rampgebied weer opnieuw op te bouwen: huizen worden steviger teruggebouwd zodat ze overeind blijven bij een nieuwe natuurramp, voorzieningen worden opnieuw ingericht met aandacht voor ramppreventie en we helpen de overheid bij het inrichten van processen, rampenplannen en faciliteiten. 

Dankzij onze structurele aanwezigheid kunnen onze teams ervoor zorgen dat zo veel mogelijk kinderen een ramp overleven. En we blijven net zo lang totdat elk getroffen kind weer een eerlijke kans heeft.

Noodhulp en preventie in Somaliƫ

Een van de landen waar klimaatverandering een enorme invloed heeft, is SomaliĆ«. Elke dag slaan er 2.500 mensen op de vlucht door de aanhoudende droogte: al twee jaar lang is er geen spat regen gevallen. Save the Children werkt samen met gemeenschappen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. 
Lees verder