Kinderen die in een conflictgebied wonen of zijn gevlucht voor een oorlog, voelen zich vaak verdrietig, bang of gestrest. Wij helpen kinderen na een traumatische gebeurtenis met onder meer een speciaal programma zodat ze er zelf weer bovenop kunnen komen. 'Operatie heel het kind', internationaal noemen we het HEART, een afkorting van Healing and Education Through the Arts, biedt kinderen een creatieve uitlaatklep. Het is onderdeel van de vele dingen die wij doen om kinderen mentaal een zetje in de goede richting te geven.

Gevoelens

Door psychosociale hulp zo snel mogelijk in te zetten na de traumatische gebeurtenis kunnen veel ernstige problemen voorkomen worden. Door op tijd in te grijpen, kan dit proces in veel gevallen worden gestopt. Wij zijn vaak al in conflictgebieden of vluchtelingenkampen aanwezig. Onze collega's zijn vaak de eerste hulpverleners waarmee kinderen in contact komen. Zij worden daarom getraind in onder meer 'Psychological First Aid' om de eerste psychosociale hulp te bieden. Wij geven kinderen die getroffen zijn door oorlogsgeweld dan ook niet alleen medische zorg, voedsel en dekens. Wij willen dat kinderen na een conflict hun leven weer kunnen oppakken. Daarbij is een 'gezond hoofd' cruciaal. 

Hoe werkt het? 
Uit onderzoek blijkt dat artistieke expressie een groot effect heeft op het sociale en emotionele welzijn en het lerend vermogen van een kind. Door bijvoorbeeld te tekenen wat het heeft meegemaakt, kan een kind zijn of haar gevoelens uiten. Hierdoor voelt het zich minder geïsoleerd, meer verbonden en veiliger. Het helpt het kind traumatische gebeurtenissen te verwerken. Wij trainen daarom in ramp-en conflictgebieden counselors en psychologen. Zij begeleiden bijvoorbeeld in speciale kindvriendelijke ruimtes kinderen in knutselen en spel. 

Deze aanpak helpt bij het verwerken van trauma’s. Het HEART-programma is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren van 3 tot en met 18 jaar. Als onze hulpverleners in het contact met het kind merken dat een kind meer specialistische hulp nodig heeft, regelen ze een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psychiater.

Kinderen helen zichzelf met onze hulp

Onze speciaal getrainde collega’s zorgen voor een veilige omgeving en starten een creatieve therapiesessie door met de kinderen in groepsverband te schilderen, muziek te maken of toneel te spelen. Door te spelen en te tekenen kunnen kinderen hun emoties uiten. Dit is voor kinderen die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt erg belangrijk.

In de afgelopen 8 jaar hebben wij met het HEART-programma wereldwijd meer dan 350.000 kinderen geholpen. Het programma is ingezet in 22 landen in Azië, Afrika, het Midden-Oosten, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Uit onderzoek blijkt dat 5 procent van de kinderen in conflict gebieden het risico lopen om een psychosociale stoornis te ontwikkelen. Wij richten ons daarom op programma’s die er voor zorgen dat kinderen zich weer veilig kunnen voelen, toegang hebben tot een sociaal steunnetwerk, een gevoel van zelfcontrole en hoop terug krijgen – allemaal essentiele factoren voor het welzijn en herstel. Één van deze succesvolle programma’s is het HEART-programma, wat uitgevoerd wordt door getrainde collega’s in samenwerking met psychologen en counselors. 

Inmiddels weten we dat wereldwijd 1 op de 5 kinderen in een conflictgebied woont. We zijn 
er dus nog lang niet en hebben nog veel hulp nodig om kinderen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt te helpen. Zodat zij weer in hun kracht komen te staan en zichzelf er verder weer bovenop kunnen helpen. 

VIDEO - Dit maken kinderen in oorlogsgebieden mee