Dit doen wij op Sulawesi

Op deze pagina brengen we je op de hoogte van onze activiteiten na de verwoestende tsunami op Sulawesi. Onze focus ligt daarbij uiteraard vooral op de situatie van kinderen en hun families.

Save the Children is één van de organisaties achter Giro555 en de actie 'Nederland helpt Sulawesi'. Alle donaties aan Giro555 zijn welkom.

Donderdag 11 oktober
Gisteren werd de voorlopige eindstand van de Giro555 actie ‘Nederland helpt Sulawesi’ bekendgemaakt: een prachtig bedrag van € 11.255.853. Save the Children ontvangt een deel van deze opbrengst en daarmee kunnen we veel betekenen voor kinderen. Dank je wel als je ook daar aan hebt bijgedragen!

Save the Children werkt als lokale organisatie met lokale medewerkers in Indonesië. Hierdoor konden we direct beginnen met het verlenen van hulp aan kinderen in nood op Sulawesi. 

Dit hebben we tot op heden concreet kunnen betekenen voor de mensen op Sulawesi:

 • We zijn gestart met het herenigen van alleenstaande kinderen met hun ouders of familie. Dit doen we samen met de lokale overheid en collega-organisaties. De afgelopen dagen zijn hierdoor al 5 kinderen herenigd met hun ouders.
 • 1.076 gezinnen hebben een pakket gekregen met tentzeilen, dekens en touwen om een tijdelijk onderkomen te maken.
 • 1.339 gezinnen hebben een hygiënepakket gekregen met een jerrycan voor schoon water, waterzuiveringstabletten en toiletartikelen.
 • We hebben drie veilige opvangplekken voor kinderen opgezet, waar we kinderen kunnen helpen om hun traumatische ervaringen te verwerken en waar ze veilig kunnen spelen. Nog drie opvangplekken worden nu ingericht.

Dankzij alle steun kan onze impact de komende dagen nog groter worden: elke dag krijgen 400 gezinnen een pakket met tentzeilen en toiletartikelen, we gaan meer veilige opvangplekken realiseren, helpen met het snelle herstel van de 2.700 scholen die zwaar beschadigd zijn en we blijven zoeken naar vermiste ouders en kinderen. 

Het zal lang duren voordat Sulawesi hersteld is van deze ramp en daarvoor is meer nodig dan alleen noodhulp. Save the Children zal de kinderen op Sulawesi bij blijven staan, zolang dat nodig is. Op deze pagina vind je een overzicht van onze doelstellingen voor het komende jaar. 

Dinsdag 9 oktober
Save the Children helpt kinderen in nood als gevolg van de aardbeving en tsunami op Sulawesi. En zal dat blijven doen totdat de gevolgen van deze ramp voor kinderen zijn opgelost. Dit is wat we het komend jaar concreet gaan doen:

 • We helpen 39.000 kinderen met psychosociale hulp in veilige opvangplekken voor kinderen, zodat ze hun trauma’s leren verwerken.
 • We registreren alleenstaande kinderen en herenigen hen met hun ouders. In tussentijd zorgen we voor adequete pleegzorg i.s.m. de lokale overheid.
 • We helpen om de ruim 2.700 zwaar beschadigde scholen te herstellen, zodat 39.000 kinderen weer naar hun school kunnen terugkeren. In tussentijd zorgen we voor noodscholen, zodat kinderen zo snel mogelijk weer kunnen leren.
 • We delen noodpakketten met o.a. tentzeil, jerry cans, waterzuiveringstabletten en toiletartikelen en (cash) vouchers uit aan 120.000 mensen.
 • Ruim 66.000 huizen zijn verwoest. We helpen 18.000 mensen om hun huis weer te herbouwen.
 • We voorkomen dat 20.000 kinderen en zwangere vrouwen ondervoed raken en ziek worden door oorzaken die te voorkomen en genezen zijn door periodieke gezondheidscontroles i.s.m. lokale klinieken.
 • Door de bouw van noodlatrines, het verwijderen van puin en het herstel van watervoorzieningen en rioleringen, kunnen 100.000 mensen snel weer in een gezonde omgeving leven.
 • Dankzij het uitdelen van visnetten, zaden, gereedschap en vee kunnen 15.000 mensen weer voor hun eigen inkomsten zorgen. Tot die tijd ondersteunen we getroffen boeren, ondernemers en vissers met geld en/of vouchers.
Deze hulp kunnen we alleen bieden dankzij jouw steun. Dank je wel voor je bijdrage aan Save the Children en/of Giro555!

Lees meer over wat wij doen op Sulawesi

Zondag 7 oktober
Ook dit weekend is het uitdelen van de noodhulppakketten onverminderd doorgegaan: vandaag kregen 270 families een pakket zodat ze een dak boven hun hoofd hebben. In de drie veilige opvangplekken konden kinderen vandaag terecht voor psychosociale hulp en om te spelen. 

Vandaag was ook de eerste dag dat kinderen en ouders die elkaar kwijt zijn geraakt terecht konden in onze registratietent. Alleenstaande kinderen die hier komen, vangen we natuurlijk op en we zorgen er samen met de lokale overheid voor dat ze veilig opgevangen worden. Onze collega’s kunnen dankzij deze registratie gericht zoeken zodat ouders en hun kinderen elkaar snel weer in de armen kunnen sluiten. Hierbij krijgen we hulp van collega’s van andere hulporganisaties.

Selina Sumbung, onze Indonesische collega die de noodhulp op Sulawesi coördineert, kwam vandaag aan in Palu: “De hulp komt nu goed op gang en ik kan iedereen verzekeren dat de steun van mensen overal ter wereld heel goed besteed wordt. Ons team werkt dag en nacht om zo veel mogelijk kinderen te helpen. Ik heb hier in Indonesië al veel natuurgeweld gezien, maar de verwoesting hier op Sulawesi is echt met geen pen te beschrijven. Voor kinderen is dit een enorm traumatische ervaring. Ik was vandaag in de veilige opvang en ik herken de signalen van angst en trauma bij de kinderen die er waren.”

Zaterdag 6 oktober
Tot op heden zijn 800 noodpakketten in Palu aangekomen. Een groot deel daarvan is al uitgedeeld en er zijn er nog 1.000 onderweg. Een pakket bevat onder andere tentzeil, touw en zeep voor een gezin van zes personen. In de evacuatiecentra zijn de eerste drie veilige opvangplekken voor kinderen actief. 

Vrijdag 5 oktober
Door de aardbeving en de tsunami is de riolering grotendeels stukgeslagen in en rond Palu. Ook het waterleidingnetwerk werkt niet meer, waardoor een gevaarlijke situatie ontstaat: steeds meer kinderen krijgen diarree door vervuild water en drogen snel uit door een gebrek aan schoon drinkwater. Om te voorkomen dat kinderen op grote schaal ziek worden, hebben we zo snel mogelijk hygiënepakketten naar Sulawesi gestuurd. Deze stonden al klaar op een andere lokatie in Indonesië, dus konden snel ter plaatse zijn.

Een van de hulpverleners van Save the Children die de pakketten uitdeelt, is Andi Dyah. Hij is specialist op het gebied van water en hygiëne: “Voor mij persoonlijk betekent het heel veel om mee te helpen, want ik kom oorspronkelijk van Sulawesi. Ik maak me grote zorgen, want al het water is bruin en er drijven ontlasting en puin in. Schoon drinkwater, latrines en hygiënepakketten zijn van enorm groot belang, want anders vrees ik een uitbraak van ziektes.”

Wati en haar dochter Desi (7 jaar) ontvingen 1 van de 265 hygiënepakketten die Save the Children vandaag heeft uitgedeeld. Hiervan kunnen ruim 1.000 mensen gebruik maken. Wati: "Al onze toiletartikelen lagen natuurlijk nog thuis. Ons huis is grotendeels ingestort, dus we kunnen niet meer naar binnen. Het klinkt gek, maar na een paar dagen ben je zo blij met een tandenborstel en zeep. Dat kan je je niet voorstellen."

Donderdag 4 oktober
Veel kinderen zijn gescheiden van hun ouders en andere familieleden in de chaos van de ramp en de paniek daarna. Deze kinderen zijn in shock en getraumatiseerd en hebben nu al 7 nachten in angst en met een lege maag helemaal alleen op straat doorgebracht. Save the Children werkt samen met de lokale overheid om alleenstaande kinderen snel te identificeren en te herenigen met hun ouders of naaste familie.
 
Een rampgebied is per definitie een chaos, dat is in dit geval niet anders, en kinderen lopen groot gevaar om misbruikt, uitgebuit en ontvoerd te worden. Er zijn inmiddels kinderbeschermingsspecialisten van Save the Children in Palu aan gekomen om veilige zones voor kinderen in te richten en waarschuwingssystemen te activeren.
 
Door het tekort aan brandstof en schoon water kunnen kinderen niet naar ziekenhuizen vervoerd worden. Save the Children zorgt ervoor dat zwaargewonde kinderen in ziekenhuizen terecht komen. Kinderen zoals Puri (foto hieronder). Zij werd zwaargewond onder het puin vandaan gehaald. Het team van Save the Children vervoerde haar naar het ziekenhuis, waar ze medische zorg heeft gekregen.

Woensdag 3 oktober
Na een natuurramp van deze omvang is hulpverlening ongelofelijk moeilijk: wegen zijn onbegaanbaar, dus goederen en hulpverleners naar het rampgebied krijgen is heel moeilijk, en de noden zijn enorm. Een tegenstrijdigheid die frustrerend is voor zowel hulpverleners als slachtoffers. In een situatie zoals dit coordineert de overheid de hulpverlening. Dat betekent dat onze collega’s nauw contact hebben met hen, zodat de taken goed verdeeld worden en een logistieke chaos voorkomen wordt. Onze focus gaat vooral uit naar de speciale zorg die kinderen nodig hebben: zij zijn het meest kwetsbaar voor ziekte, letsel en trauma na een ramp. We werken samen met de overheid om zo snel mogelijk veilige opvangplekken voor kinderen op te richten, bijvoorbeeld in de evacuatiecentra. In een veilige opvangplek kunnen kinderen spelen, psychosociale hulp krijgen en deze centrale plekken zijn een goed vertrekpunt om voedsel, water en dekens uit te delen. Het geeft ouders bovendien de gelegenheid om dingen te regelen en om vermiste familieleden te zoeken.

Een deel van het rampgebied is nog steeds onbereikbaar, vooral dichter naar het epicentrum. Een aantal collega’s gaat vandaag een poging doen om dit gebied te bereiken.

Dinsdag 2 oktober
Save the Children kan, dankzij haar jarenlange lokale aanwezigheid op Sulawesi, snel starten met de hulpverlening. De eerste lading hulpgoederen is per vliegtuig en boot onderweg naar Palu, zodat kinderen in nood zo snel mogelijk voedsel, drinkwater en onderdak kunnen krijgen. Het is van groot belang dat kinderen zo snel mogelijk gerichte hulp krijgen. Een aardbeving en tsunami zijn voor iedereen enorm traumatisch, maar vooral voor kinderen. Speciale psychosociale zorg is voor kinderen net zo belangrijk als voedsel en onderdak om dit trauma te boven te komen.
 
Gezien de enorme noden op Sulawesi is vandaag de nationale actie “Nederland helpt Sulawesi” van Giro555 van start gegaan. Save the Children is onderdeel van de Samenwerkende Hulporganisaties (Giro555). Dit houdt in dat we vanaf nu gezamenlijk fondsen werven en dat donaties die via onze website specifiek voor Sulawesi worden gedaan ten goede komen aan deze actie.
 
Maandag 1 oktober
Het noodhulpteam van Save the Children komt aan in Palu. Hun eerste prioriteit is om de noden van kinderen te inventariseren en afspraken te maken met de lokale autoriteiten, die de hulpverlening coördineert. Op basis van hun bevindingen kunnen we gericht kinderen helpen. Naar schatting 600.000 kinderen zijn getroffen door de aardbeving, waarvan 200.000 kinderen alles kwijt zijn: hun huis, bezit en geliefden.
 
Veel kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt in de chaos van de tsunami. Hun ouders zijn meegetrokken door de golven of ze zijn in de paniek van hen gescheiden. Kinderen hebben gezien hoe hun ouders om zijn gekomen of leven al drie dagen in angst over het lot van hun familieleden.
 
Kinderen hebben dringend voedsel, schoon drinkwater en onderdak nodig. Het is bovendien van groot belang dat kinderen zo snel mogelijk worden opgevangen in een veilige omgeving en zo mogelijk herenigd met hun familie.
 
Het officiële dodental is inmiddels gestegen naar ruim 800. De regio van Donggala is echter nog steeds onbereikbaar, dus de vrees is dat het dodental nog zal stijgen.  
 
Zondag 30 september
Het dodental is opgelopen tot ruim 800. Een noodhulpteam van Save the Children gaat vanuit Makassar (op 800 km afstand) per boot op weg naar het rampgebied; de snelste manier om er te komen. In onze magazijnen worden noodhulp kits met o.a. tentzeilen, dekens, jerrycans en waterzuiveringstabletten klaargezet zodat deze naar Sulawesi kunnen worden gestuurd zodra dit logistiek mogelijk is.
 
Zaterdag 29 september
Bij dageraad is de omvang van de schade goed zichtbaar. De hele kustlijn ligt bezaaid met puin. Volgens de allereerste telling zijn er 38 doden te betreuren. Dit aantal wordt in de loop van de dag al bijgesteld naar bijna 350 slachtoffers. Grote delen van het rampgebied zijn nog steeds onbereikbaar door de verwoeste infrastructuur.
 
Vrijdag 28 september
Om 17.02 lokale tijd (9:02 NL tijd) werd het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 10 kilometer diepte, op 27 kilometer ten noordoosten van Donggala in het midden van Sulawesi.
 
De aardbeving veroorzaakte een tsunami die de kuststreken van Palu en Donggala in centraal Sulawesi trof. In dit gebied wonen ruim 1,5 miljoen mensen.
 
Door de aardbeving en de tsunami vallen alle elektriciteit en communicatie netwerken uit. Wegen, bruggen, ziekenhuizen en woningen zijn verwoest. Ook het vliegveld van Palu is zwaar beschadigd, waardoor er geen vliegtuigen kunnen landen. Palu en Donggala zijn volledig van de buitenwereld afgesneden.