Woensdag 3 oktober
Na een natuurramp van deze omvang is hulpverlening ongelofelijk moeilijk: wegen zijn onbegaanbaar, dus goederen en hulpverleners naar het rampgebied krijgen is heel moeilijk, en de noden zijn enorm. Een tegenstrijdigheid die frustrerend is voor zowel hulpverleners als slachtoffers. In een situatie zoals dit coordineert de overheid de hulpverlening. Dat betekent dat onze collega’s nauw contact hebben met hen, zodat de taken goed verdeeld worden en een logistieke chaos voorkomen wordt. Onze focus gaat vooral uit naar de speciale zorg die kinderen nodig hebben: zij zijn het meest kwetsbaar voor ziekte, letsel en trauma na een ramp. We werken samen met de overheid om zo snel mogelijk veilige opvangplekken voor kinderen op te richten, bijvoorbeeld in de evacuatiecentra. In een veilige opvangplek kunnen kinderen spelen, psychosociale hulp krijgen en deze centrale plekken zijn een goed vertrekpunt om voedsel, water en dekens uit te delen. Het geeft ouders bovendien de gelegenheid om dingen te regelen en om vermiste familieleden te zoeken.
Een deel van het rampgebied is nog steeds onbereikbaar, vooral dichter naar het epicentrum. Een aantal collega’s gaat vandaag een poging doen om dit gebied te bereiken.
Dinsdag 2 oktober
Save the Children kan, dankzij haar jarenlange lokale aanwezigheid op Sulawesi, snel starten met de hulpverlening. De eerste lading hulpgoederen is per vliegtuig en boot onderweg naar Palu, zodat kinderen in nood zo snel mogelijk voedsel, drinkwater en onderdak kunnen krijgen. Het is van groot belang dat kinderen zo snel mogelijk gerichte hulp krijgen. Een aardbeving en tsunami zijn voor iedereen enorm traumatisch, maar vooral voor kinderen. Speciale psychosociale zorg is voor kinderen net zo belangrijk als voedsel en onderdak om dit trauma te boven te komen.
Gezien de enorme noden op Sulawesi is vandaag de nationale actie “Nederland helpt Sulawesi” van Giro555 van start gegaan. Save the Children is onderdeel van de Samenwerkende Hulporganisaties (Giro555). Dit houdt in dat we vanaf nu gezamenlijk fondsen werven en dat donaties die via onze website specifiek voor Sulawesi worden gedaan ten goede komen aan deze actie.
Maandag 1 oktober
Het noodhulpteam van Save the Children komt aan in Palu. Hun eerste prioriteit is om de noden van kinderen te inventariseren en afspraken te maken met de lokale autoriteiten, die de hulpverlening coördineert. Op basis van hun bevindingen kunnen we gericht kinderen helpen. Naar schatting 600.000 kinderen zijn getroffen door de aardbeving, waarvan 200.000 kinderen alles kwijt zijn: hun huis, bezit en geliefden.
Veel kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt in de chaos van de tsunami. Hun ouders zijn meegetrokken door de golven of ze zijn in de paniek van hen gescheiden. Kinderen hebben gezien hoe hun ouders om zijn gekomen of leven al drie dagen in angst over het lot van hun familieleden.
Kinderen hebben dringend voedsel, schoon drinkwater en onderdak nodig. Het is bovendien van groot belang dat kinderen zo snel mogelijk worden opgevangen in een veilige omgeving en zo mogelijk herenigd met hun familie.
Het officiële dodental is inmiddels gestegen naar ruim 800. De regio van Donggala is echter nog steeds onbereikbaar, dus de vrees is dat het dodental nog zal stijgen.
Zondag 30 september
Het dodental is opgelopen tot ruim 800. Een noodhulpteam van Save the Children gaat vanuit Makassar (op 800 km afstand) per boot op weg naar het rampgebied; de snelste manier om er te komen. In onze magazijnen worden noodhulp kits met o.a. tentzeilen, dekens, jerrycans en waterzuiveringstabletten klaargezet zodat deze naar Sulawesi kunnen worden gestuurd zodra dit logistiek mogelijk is.
Zaterdag 29 september
Bij dageraad is de omvang van de schade goed zichtbaar. De hele kustlijn ligt bezaaid met puin. Volgens de allereerste telling zijn er 38 doden te betreuren. Dit aantal wordt in de loop van de dag al bijgesteld naar bijna 350 slachtoffers. Grote delen van het rampgebied zijn nog steeds onbereikbaar door de verwoeste infrastructuur.
Vrijdag 28 september
Om 17.02 lokale tijd (9:02 NL tijd) werd het Indonesische eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 10 kilometer diepte, op 27 kilometer ten noordoosten van Donggala in het midden van Sulawesi.
De aardbeving veroorzaakte een tsunami die de kuststreken van Palu en Donggala in centraal Sulawesi trof. In dit gebied wonen ruim 1,5 miljoen mensen.
Door de aardbeving en de tsunami vallen alle elektriciteit en communicatie netwerken uit. Wegen, bruggen, ziekenhuizen en woningen zijn verwoest. Ook het vliegveld van Palu is zwaar beschadigd, waardoor er geen vliegtuigen kunnen landen. Palu en Donggala zijn volledig van de buitenwereld afgesneden.