Dit doet Save the Children op Sulawesi

Save the Children werkt sinds 1976 in IndonesiĆ«. We werken sinds 2014 als nationale organisatie onder de Indonesische naam “Yayasan Sayangi Tunas Cilik” met lokale medewerkers. We waren voor de ramp al actief op Sulawesi, waardoor onze teams binnen 72 uur gestart waren met de hulpverlening. Hieronder een overzicht van de geplande activiteiten voor het eerste jaar na de ramp. Voor deze hulp is 17,5 miljoen euro nodig.

Bescherming van kinderen
Door de ramp zijn vele kinderen helemaal alleen: hun ouders zijn omgekomen, worden nog vermist of ze zijn elkaar kwijt geraakt in de chaos na de ramp. Save the Children heeft registratietenten op diverse plekken waar ouders en kinderen die elkaar kwijt zijn terecht kunnen. We registreren de gegevens en gaan vervolgens op zoek. Hierbij maken we ook gebruik van het netwerk van andere organisaties. Totdat een kind weer herenigd is met familie zorgen we ervoor dat alleenstaande kinderen worden opgevangen in een pleeggezin.
 
Kinderen die de ramp hebben beleefd zijn getraumatiseerd door alles wat ze hebben gezien en meegemaakt. Save the Children biedt de komende tijd psychosociale hulp aan 39.000 kinderen in zogenoemde veilige opvangplekken voor kinderen. Hier kunnen kinderen terecht om te spelen, te leren en ze krijgen hier psychosociale hulp. De opvangplekken dienen bovendien als centrale plek om hulp te verlenen aan gezinnen en om de meest kwetsbare gezinnen te signaleren en begeleiden.
 
Onderwijs
Het onderwijs van kinderen heeft een grote klap gekregen: ruim 2.700 scholen zijn zwaarbeschadigd, leerkrachten zijn omgekomen en wegen naar de scholen zijn te gevaarlijk. Save the Children helpt de lokale overheid bij het herstel van de scholen, zorgt voor nieuwe leermiddelen en zorgt ervoor dat de leerkrachten getraind zijn in het begeleiden van getraumatiseerde kinderen. Zo kunnen 39.000 kinderen snel weer naar hun school terugkeren.
 
Distributie van hulpgoederen
Ruim 66.000 huizen zijn verwoest, mensen slapen in de buitenlucht of in evacuatiecentra en gezinnen zijn al hun spullen kwijt. In totaal ontvangen 120.000 mensen noodhulppakketten (met tentzeil, jerry cans, waterzuiveringstabletten en toiletartikelen) of vouchers waarmee ze zelf spullen kunnen kopen.
 
Sanitaire voorzieningen en hygiƫne
Rioleringen en waterleidingen zijn zwaar beschadigd, overal ligt puin en families leven dicht op elkaar in evacuatiecentra. Dit is het recept voor ziektes, vooral bij kinderen. We herstellen de watervoorzieningen, zorgen voor noodlatrines en helpen bij het opruimen van het puin. Van deze sanitaire voorzieningen kunnen 100.000 mensen gebruikmaken.
 
Onderdak
We helpen 18.000 mensen met het herstel van hun huis door het materiaal te leveren en door bouwvakkers te leren hoe je de huizen steviger bouwt.
 
Gezondheidszorg en voeding
Kinderen onder de 5 jaar en zwangere vrouwen controleren we op ondervoeding en ziektes. Indien nodig zorgen we ervoor dat ze de nodige gezondheidszorg krijgen. Zo voorkomen we dat de 20.000 meest kwetsbare kinderen en vrouwen blijvende fysieke schade ondervinden van de ramp.
 
Voedselzekerheid en inkomen
Een groot deel van de getroffen families is niet alleen hun huis kwijt, maar ook hun bron van inkomsten. Met name boeren, vissers en winkeliers hebben hulp nodig om weer op eigen benen te staan. We helpen 15.000 mensen met geld en/of vouchers zolang zij geen inkomsten hebben. Boeren en vissers helpen we met nieuw materiaal, zoals visnetten, zaden, vee, etc.