Skip to main content
ch11018921

Gezondheidszorg als doelwit in Gaza: “We zijn bang voor het geweld”

Dinsdag 23 April 2024

Het aantal aanvallen per maand op ziekenhuizen en andere medische instellingen in Gaza is sinds het begin van de oorlog hoger geweest dan in elk ander recent conflict. Het gemiddelde ligt op 73 aanvallen per maand, blijkt uit onze analyse.  

Zes maanden van voortdurende bombardementen, belegeringen en obstructie van hulplevering hebben het gezondheidssysteem in Gaza vernietigd. Slechts 11 van de 36 ziekenhuizen functioneren gedeeltelijk. Save the Children’s Emergency Health Unit helpt momenteel kinderen via een gezondheidskliniek die onlangs door een partner in Rafah is opgericht om te compenseren voor de niet werkende ziekenhuizen. Daar bieden we basisgezondheidszorg aan meer dan 200 mensen per dag, waarvan 40% kinderen. 

  

Becky Platt, een kinderverpleegkundige in het ziekenhuis, vertelt: “We hebben onlangs een toestroom gezien van kinderen uit andere ziekenhuizen met wonden en verloren ledematen. Zij hebben vaak een huidtransplantatie en meerdere operaties nodig, maar zelfs het bemachtigen van simpele dingen zoals sterke pijnverlichting is een grote uitdaging. Wanneer kinderen een zware procedure moeten ondergaan om bijvoorbeeld hun ledemaat te redden en infectie te voorkomen, zijn we gedwongen dit te doen met minder pijnverlichting. Ik probeer ze af te leiden met spelletjes, maar de realiteit is dat alleen zwaardere pijnverlichting hen kan helpen. Dat veroorzaakt enorm veel leed, en het zal ook leiden tot psychologische schade op de lange termijn." 

  

Ondervoeding en opstapeling van ziektes 
Artsen in Gaza zeggen dat een groot deel van hun operaties op kinderen gericht zijn, en dat het gebrek aan voedsel vaak betekent dat patiënten niet sterk genoeg zijn om goed te genezen of infecties te bestrijden. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn al minstens 28 kinderen gestorven als gevolg van ondervoeding en uitdroging. 

  

Dr. Simon Struthers is een kinderarts in de gezondheidskliniek in Rafah. Hij beschrijft hoe hij steeds meer ziektes in de kliniek ziet: “Acute luchtweginfecties, gevallen van ondervoeding, schurft, hepatitis A. Ik heb de afgelopen twee weken meer geelzucht gezien dan in mijn hele carrière.” 

   

ch11018895_doctor_simon

Gezondheidszorg als doelwit 
Het gebrek aan veiligheid vergroot de problemen bij de toegang tot gezondheidszorg nog meer. Israëlische strijdkrachten hebben ambulances, konvooien voor medische hulp en toegangswegen getroffen, ziekenhuizen zijn slagvelden geworden en de WHO heeft aangegeven dat meer dan de helft van hun missies in Gaza tussen half oktober en eind maart is geweigerd, uitgesteld of belemmerd. 

 

Dr. Simon voegt eraan toe: “We worden voortdurend herinnerd aan de risico's en moeten voorzichtig zijn welke route we nemen. We zijn bang voor het geweld dat van de Israëlische strijdkrachten komt.” 

Onze oproep 
Gezondheidswerkers riskeren dagelijks hun leven om Palestijnse kinderen een kans op overleven te geven. De voortdurende aanvallen op de gezondheidszorg zijn eenvoudigweg niet te rechtvaardigen en moeten stoppen. Palestijnse kinderen moeten onbelemmerde toegang hebben tot gezondheidszorg. 

 


Er zijn tot nu toe minstens 435 aanvallen geweest op gezondheidsfaciliteiten of personeel in heel Gaza tijdens de zes maanden van conflict tussen 7 oktober 2023 en begin april, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit aantal overschrijdt het aantal aanvallen per maand in alle andere door oorlog verscheurde landen sinds 2018, inclusief Oekraïne, dat met 67 aanvallen per maand het op een na hoogste aantal heeft, en de Democratische Republiek Congo met gemiddeld 11 aanvallen per maand.