Skip to main content
ch1926955

Oproep aan de EU: investeer in het bieden van perspectief

Woensdag 13 Maart 2024

Sinds de start van het conflict in Soedan maken burgers de meest verschrikkelijke dingen mee. Op dit moment zijn er bijna 220.000 kinderen die op het punt staan te sterven van de honger. In het hele land zijn 2.9 miljoen kinderen ondervoed.  

Een conflict, zoals dat in Soedan, ontwricht het leven van alle burgers. Problemen die er al waren worden verergerd en daar bovenop komt de dreiging van (seksueel) geweld.  

Opstapeling van problemen 
In Soedan stapelen problemen zich op. Kinderen kunnen niet meer naar school, zijn ondervoed en leven in constante angst voor het geweld. Het is logisch dat mensen vluchten voor deze omstandigheden en een beter leven willen opbouwen voor hun kinderen.  

Veel mensen uit Soedan vluchten naar Egypte, waar Save the Children een van de weinige organisaties is die geregistreerd is om hulp te bieden. We steunen vluchtelingen met onderwijs, mentale zorg en geldbedragen.  

Migratiedeal Egypte  
Op dit moment werkt de EU met Egypte aan afspraken om migratie vanuit Egypte tegen te gaan. Wij volgen deze ontwikkelingen kritisch: laat niet al het geld naar grensbewaking gaan. Mensen vluchten niet zonder reden. Daarom moet de EU, maar ook ons parlement, investeren in het creëren van perspectief.   

Alleen maar investeren in grensbewaking heeft geen zin: mensen zullen altijd een manier vinden om aan de verschrikkingen van een oorlog te ontsnappen. Als je investeert in de toekomst van de kinderen in de landen waar nu veel problemen zijn, krijgen deze kinderen een perspectief. Dit is niet alleen het juiste om te doen, maar ook een kinderrecht.   

Wat doen wij?  
Save the Children werkt sinds 1983 in Soedan en ondersteunt kinderen en hun families met gezondheidszorg en mentale zorg, voeding, onderwijs en bijdragen in hun levensonderhoud.  Daarnaast bieden wij ook hulp aan vluchtelingen uit Soedan in Egypte en Zuid-Soedan. 

Naast het bieden van broodnodige noodhulp, geven wij ook hulp op de lange termijn. Dit doen wij bijvoorbeeld via onze lobby en advocacy afdeling. Die richt zich op het beïnvloeden van beleid en wetgeving van overheden en uitvoerende organisaties, zowel in het binnen- als in het buitenland, om voor de belangen van kinderen op te komen.Op die manier hebben we op korte en lange termijn een positieve invloed op de levens van kinderen over de hele wereld.