Skip to main content
Vluchtelingen komen aan bij de grens met Zuid-Soedan

Soedan: een van 's werelds meest over het hoofd geziene crises

Donderdag 28 Maart 2024

Ongeveer 1.000 mensen per dag vluchten vanuit Soedan naar Zuid-Soedan, een land dat zelf al genoeg uitdagingen kent. Ondanks een vredesakkoord in 2018, wordt het land nog steeds geconfronteerd met een van 's werelds ernstigste humanitaire crises, geplaagd door aanhoudend geweld, herhaalde klimaatrampen, wijdverbreide honger, massale ontheemding en nu stijgende prijzen.  

Meer dan 600.000 mensen – zowel vluchtelingen als repatrianten – zijn sinds april vorig jaar de grens overgestoken bij Zuid-Soedan. De meeste mensen komen met niets aan, omdat ze hun huis en middelen van bestaan hebben verloren. Sommige kinderen hebben gemeld dat ze geliefden, waaronder hun ouders, onderweg hebben zien vermoord worden. 

De meerderheid is te voet of op ezelkarren aangekomen bij de grensovergang en worden naar twee overvolle transitcentra gebracht, waar ze vaak twee weken verblijven. In de centra – waar meer dan 15.000 mensen wonen, ook al zijn ze gebouwd voor niet meer dan 3.000 – zijn voedsel en water schaars, de gezondheidszorg beperkt en velen slapen buiten in geïmproviseerde onderkomens.

Save the Children staat vluchtelingen bij in Soedan

De situatie in Soedan: Het is inmiddels de grootste vluchtelingen crisis ter wereld:

  • 8,2 miljoen mensen zijn gedwongen ontheemd, waaronder bijna 3 miljoen kinderen. 
  • De voedselonzekerheid is enorm. 18 miljoen mensen zijn acuut onzeker van voedsel. 
  • Naar verwachting zullen in 2024 ten minste 3,5 miljoen kinderen lijden aan acute ondervoeding. 
  • 25 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Dit is de helft van de bevolking van het land.

Amira*, 37, stak begin maart met haar man en twee jonge kinderen de grens met Zuid-Soedan over. Ze werkte in een ziekenhuis in Khartoem als chirurgisch verpleegster toen de gevechten begonnen en zat drie dagen vast in de kelder voordat ze naar huis kon. 

"We zijn alles kwijt. We hebben alles achtergelaten", zei ze. "Mijn man en ik hadden allebei een goede baan en mijn zoon was gelukkig op school, maar dat veranderde van de ene op de andere dag. Toen de gevechten begonnen, hadden we geen andere keuze dan te vertrekken. Onze levens in Khartoem werden verwoest. Er is zoveel veranderd in een jaar, maar nu willen we allebei gewoon een baan krijgen en weer gesetteld zijn, zodat onze kinderen naar school kunnen." 

Voor kinderen in de transitcentra van Renk heeft Save the Children Child Friendly Spaces geopend, waar ze kunnen spelen, schilderen, dansen, leren en psychosociale ondersteuning krijgen.