Skip to main content
2e53a8af-f3c2-44d9-b146-2a61191d1159

Syrië

Syrië ligt in het Midden-Oosten en kent al twaalf jaar een bloedig conflict. Dit betekent dat de helft van de kinderen zijn opgegroeid in een conflictsituatie en meer dan 5 miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig. 77% van de bevolking is gedwongen huis en haard ontvlucht: 6,2 miljoen mensen zijn momenteel ontheemd binnen Syrië en 5,7 miljoen mensen zijn gevlucht naar het buitenland. Bijna de helft van al deze vluchtelingen is kind. Door de langdurige aard van het conflict en de uitdagingen op het gebied van humanitaire hulp is de situatie voor kinderen en hun ouders afschuwelijk. Een op de drie huishoudens in Syrië geven aan dat hun kinderen aan psychologische schade lijden.

De situatie in Syrië

Na tien jaar conflict in Syrië leven veel mensen in gebieden waar basisvoorzieningen bijna niet bestaan. Kinderen zijn beroofd van hun basisrechten, zoals toegang tot basisonderwijs en gezondheidszorg. Door de huidige situatie gaat 41% van de kinderen niet naar school. Ook zijn veel kinderen getuige van gruwelijke wreedheden tegen familieleden en vrienden of krijgen zelf te maken met geweld. Dit leidt in veel gevallen tot langdurige psychische schade.

Aanvallen op onderwijs, ontheemding en kinderarbeid hebben bijgedragen tot een situatie waarin 2,4 miljoen kinderen niet naar school gaan, waardoor zij niet beschikken over basisvaardigheden en een veilige en beschermende omgeving. Het aantal ondervoede, zieke en kinderen met een lichamelijke beperking is in de loop van het conflict aanzienlijk toegenomen. 28% van de kinderen in Syrië is ondervoed en 85% van de bevolking leeft in armoede. Kinderen zeggen dat zij zich bang, angstig en verdrietig voelen, en velen vertonen tekenen van emotioneel leed.  

Save the Children in Syrië

Sinds 2012 werken we onvermoeibaar om kinderen te bereiken die getroffen zijn door de oorlog in Syrië. Wij bieden noodhulp en levensreddende steun, gecombineerd met activiteiten voor herstel die de basisvoorzieningen voor kinderen en hun families helpen herstellen.

Ons doel is om ervoor te zorgen dat elk kind in Syrië overleeft, leert en wordt beschermd. Tot nu toe hebben wij meer dan drie miljoen Syriërs bereikt, waaronder meer dan twee miljoen kinderen. Zo bieden wij voedselhulp, psychosociale ondersteuning en bescherming. Daarnaast ondersteunen we gezondheidsklinieken en onderwijsinstellingen zoals formele scholen, informele leercentra en scholen voor beroepsopleiding. Tot slot herenigen wij alleenstaande kinderen met hun familie door middel van onze opsporings- en herenigingsactiviteiten.  

In 2021 hebben we 810,940 mensen in Syrië direct bereikt met onze hulp,  waarvan  442,970 kinderen. Dit hebben we kunnen betekenen voor kinderen:  

  • 355,049 kinderen kregen toegang tot gezondheidszorg en kregen hulp bij ondervoeding  
  • 48,016 kinderen ondersteund in de bestrijding van armoede 
  • 100,195 kinderen kregen toegang tot onderwijs  
  • 44,778 kinderen werden beschermd tegen geweld en risico’s zoals kindhuwelijken en kinderarbeid.  

Programma met de focus op mentale gezondheid

Het project legt de nadruk op persoonlijke ontwikkeling en positieve coping mechanismen. De omgeving van een kind is heel belangrijk voor zijn of haar mentale gezondheid. Daarom focussen wij ons niet alleen op kinderen, maar ook op ouders en verzorgers, zorgverleners en adolescenten. 
LEES MEER

Nieuws Syrië

Syrische jongeren fotograferen de verwoesting van hun land

13 Jun 2023

Jongeren uit Syrië confronteren wereldleiders met foto’s van hun leven na twaalf jaar oorlog en na een verwoestende aardbeving. ‘Vergeet ons niet.’ 

Lees meer

Hoe deze 5 gevluchte kinderen hun talenten gebruiken om te wennen aan hun nieuwe woonplek

6 Jul 2023

Gevluchte kinderen hebben alles moeten achterlaten en wennen aan een nieuw huis kan stressvol en eng zijn. Spelen, hobby’s en creativiteit zijn heel belangrijk voor het verwerken van deze emoties.

Lees meer

Een halfjaar na de aardbeving in Turkije en Syrië: onze steun

6 Aug 2023

Een halfjaar geleden troffen twee verwoestende aardbevingen Turkije en Syrië. Tot nu toe hebben wij 586,951 mensen, inclusief 318,657 kinderen, met onze hulp bereikt.

Lees meer