EU programma in Zuid-Soedan: gezondheidszorg en voedselhulp voor kinderen uit conflictgebieden

In Abyei hebben naar schatting 210,000 mensen levensreddende hulp nodig, en de voedselzekerheidssituatie in het gebied is geclassificeerd als een noodsituatie (4 op een schaal van 5) door de IPC (Integrated Food Security Phase Classification). Om het aantal ziekte- en sterftegevallen onder de bevolking te verminderen, bieden Save the Children en GOAL levensreddende en geïntegreerde gezondheidszorg, inclusief preventie en behandeling van ondervoeding, aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit kunnen wij doen met behulp van financiering van de Europese Unie en onze relaties. 

Zo ondersteunen we met dit project 11 gezondheidsklinieken die primaire zorg leveren, organiseren we vaccinatieprogramma’s, zorgen we dat er genoeg medische middelen beschikbaar zijn zoals medicijnen (maar ook klamboes om malaria te voorkomen), en bieden we reproductieve gezondheidszorg aan. Bovendien zorgen we voor betere toegang tot hoogwaardige zorg op het gebied van voeding, om acute ondervoeding onder kinderen jonger dan vijf jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, te voorkomen en te behandelen. Tot slot heeft dit programma een zogenoemde Crisis Modifier. Dit is een bedrag wat is gereserveerd voor een onvoorziene crisis, zoals een overstroming of een mazelen uitbraak, zodat we meteen kunnen reageren met levensreddende activiteiten wanneer er een crisis uitbreekt. In oktober 2021 is deze crisis modifier geactiveerd om te kunnen reageren op de toename van het aantal malariagevallen. 

Halverwege de duur van het project zijn al 2.649 mensen ondersteund door middel van gezondheidsconsultaties, en zijn 54.040 kinderen en 2.965 zwangere en vrouwen die borstvoeding geven, behandeld voor acute ondervoeding.  

Door de uitdagende situatie in Zuid-Soedan ten gevolge van conflict, overstromingen, voedseltekorten en de economische crisis blijft het werk van Save the Children relevant. Save the Children is er namelijk altijd om kinderen en hun families te ondersteunen, onvoorwaardelijk. 

Projectnaam: Providing essential primary health care and nutrition services for conflict affected vulnerable children and families in ASAA
Projectgebied: Abyei State Administrative Area (ASAA)
Duur: 2 jaar, van 01/04/2021 tot 31/03/2023
>