Skip to main content
CH1439385.jpg

1 op de 3 kinderen eet minder door covid-19

Dinsdag 16 Februari 2021

1 op de 3 kinderen eet minder dan ze deden voor de uitbraak van de coronapandemie bijna een jaar geleden. Dit blijkt uit onderzoek van Save the Children in 46 landen naar de verborgen gevolgen van de covid-19 maatregelen wereldwijd.

De helft van de ondervraagde huishoudens kocht minder voedsel omdat dit te duur is geworden. 80 procent van de ouders gaf aan onvoldoende toegang te hebben tot voedsel en medische zorg.
 
Thuisonderwijs schiet tekort
In veel landen zijn scholen gesloten en zijn kinderen genoodzaakt om thuis onderwijs te volgen. Een kwart van de ouders geeft aan niet voldoende lesmateriaal te hebben om hun kinderen adequaat onderwijs te kunnen geven. In veel gevallen kunnen kinderen geen lessen volgen omdat ze geen internet hebben of omdat de lesboeken simpelweg ontbreken.
 
Welzijn kinderen in de knel
Het gebrek aan onderwijs op scholen heeft ook invloed op het welzijn van kinderen. Ze missen hun klasgenoten en door lockdowns kunnen ze vaak minder of soms helemaal niet meer buitenspelen. Maar liefst 74 procent van de kinderen zegt zich zorgen te maken, en 6 van de 10 kinderen geven aan zich minder gelukkig te voelen dan voor het begin van de pandemie.
 
Meest uitgebreide onderzoek tot op heden
Het onderzoek is uitgevoerd in 46 landen en is hiermee het meest uitgebreide onderzoek naar kinderen en hun ouders of verzorgers tot op heden. 31.683 ouders of verzorgers en 13.477 kinderen tussen de 11 en 17 jaar oud deden mee aan het onderzoek. Het volledige onderzoeksrapport kun je hier downloaden.