Skip to main content
CH1696339-Bashir-15-with-his-family-goats-in-Puntland-Somalia.png

5 manieren waarop hittegolven kinderrechten bedreigen

Donderdag 20 Juli 2023

Overal ter wereld worden hitterecords verbroken. Een kind dat nu wordt geboren zal 7 keer meer hittegolven meemaken dan hun grootouders. In sommige delen van de wereld loopt dit getal zelfs op tot 18 keer.

Deze hittegolven zullen grote gevolgen hebben voor kinderen over de hele wereld. Maar we hebben nog steeds de kans om deze cijfers te verbeteren. Als we nu optreden om de opwarmingstemperaturen te beperken tot 1,5 °C, zal de blootstelling aan hittegolven met 45% worden verminderd. Naast het beperken van de opwarmingstemperaturen, moeten de autoriteiten scholen en gezondheidssystemen aanpassen, zodat ze bestand zijn tegen hittegolven.

Hier zijn vijf manieren waarop verschroeiende hittegolven de rechten van kinderen beïnvloeden.

1. Gezondheid
Hoe meer kinderen te maken hebben met extreme hitte, hoe groter het risico op nierziekten en koorts. Het kan ook ernstige uitdroging, uitputting en zonnesteek zonnesteken veroorzaken, die, indien onbehandeld, snel de hersenen, het hart, de nieren en de spieren kunnen beschadigen en in sommige gevallen fataal kunnen zijn.

Het is belangrijk om zo koel mogelijk te blijven en de zon te mijden. Maar dit is niet altijd mogelijk voor een kind. Denk bijvoorbeeld aan kinderen in vluchtelingenkampen, zoals Rohingya-vluchtelingen in Cox's Bazar in Bangladesh, die in verschroeiende hitte leven in overvolle schuilplaatsen gemaakt van zeildoek en bamboe. Deze kinderen hebben vaak te maken met uitbraken van door water overgedragen ziekten, zoals diarree en cholera, die hun leven in gevaar brengen.

2. Onderwijs
Door de recente hittegolven zijn er veel scholen over de hele wereld gesloten. Zelfs als kinderen wel naar school kunnen, heeft het effect op hun concentratievermogen. “Als het heel heet is, val ik flauw,” vertelt de zestienjarige Justina uit Zambia. “Vorige week gebeurde het nog. Het was op school en ik voelde me er slecht over dat iedereen mij kon zien. Ik weet niet wat er gebeurde! De hitte verstikt me.”

Uit cijfers blijkt dat hitte ervoor zorgt dat studenten minder goed presteren. Blootstelling aan hitte kan ongelijkheden verergeren. Studenten uit huizen met lagere inkomens hebben meer kans hebben om in gebieden te wonen die door hitte worden beïnvloed en profiteren minder snel van zaken als airconditioning.

3. Honger
Extreme hitte zorgt ervoor dat oogsten over de hele wereld falen en het vee sterft. Daardoor stijgen de prijzen voor iedereen. Arme gezinnen kunnen de inflatie niet aan, waardoor kinderen hongerlijden.

4. Spelen
Veel van deze hittegolven zijn in de vakanties van kinderen, waardoor ze binnen moeten blijven. Dit kan eenzaamheid veroorzaken. Bovendien is beweging en het spelen met andere kinderen heel belangrijk voor de (mentale) ontwikkeling van een kind. Door het binnen zitten wordt dit niet bevorderd,

5. Mentale stress
Door hete zomerdagen stijgt, volgens recent onderzoek, het aantal mensen dat te maken heeft met noodsituaties op het gebied van geestelijke gezondheid.

De klimaatnoodtoestand eist zijn tol van de geestelijke gezondheid van kinderen over de hele wereld, zelfs als ze niet direct slachtoffer zijn van de gevolgen. Uit onderzoek van Save the Children UK vorig jaar bleek dat 70% van de kinderen in het Verenigd Koninkrijk zich zorgen maakte over de toekomst die ze zullen erven.
 
Oproep
Save the Children roept op dat klimaatbeleid niet wordt uitgesteld. Het klimaat kan niet wachten op een nieuw kabinet. Nederland gaat volgens het huidige beleid haar eigen klimaatdoelen niet halen, en ook het behalen van de wereldwijde doelen die we op klimaat gesteld hebben ziet er somber uit. Er is nu actie nodig om kinderen een toekomst te kunnen bieden. Wij verzoeken de Tweede Kamer dan ook om de toegezegde klimaat financiering onverminderd in te zetten om gevolgen van de klimaatcrisis in de meest arme en klimaatkwetsbare landen tegen te gaan.