50 miljoen euro extra voor onderwijs meisjes
De Nederlandse overheid stelt 50 miljoen euro extra beschikbaar om ervoor te zorgen dat meer kinderen in ontwikkelingslanden naar school kunnen.
De Nederlandse bijdrage gaat naar het Global Partnership for Education (GPE), dat de komende jaren 46 miljoen meisjes in 90 ontwikkelingslanden naar school wil krijgen. Dat maakte minister Kaag op 8 maart (Internationale Vrouwendag) bekend. Het GPE roept met de campagne #RaiseYourHand wereldleiders op om extra steun te geven aan onderwijs voor meisjes en andere kwetsbare leerlingen in landen met lage inkomens.
Wereld loopt achter op onderwijsdoelstellingen
De wereld loopt achter waar het gaat om het halen van de onderwijsdoelstellingen. Covid-19 heeft deze achterstand vergroot. De enige manier om de verloren tijd in te halen is duurzame innovatie. Hiervoor zijn wel grote nieuwe investeringen nodig door belangrijke donorlanden als Nederland. Volgens berekeningen van Save the Children is er de komende tijd minstens 77 miljard dollar nodig om kinderen weer naar school te kunnen laten gaan of onderwijs op afstand te geven.
Extra investeringen noodzakelijk
Save the Children Nederland-directeur Pim Kraan, Alice Albright (CEO Global Partnership for Education) en Victoria Ibiwoye (een jongerenvertegenwoordiger uit Nigeria), hielden afgelopen najaar een pleidooi voor extra investeringen in onderwijs voor meisjes. Tijdens een gesprek met de commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de Tweede Kamer pleitte Kraan voor een Nederlandse bijdrage van 100 miljoen euro voor de periode 2021-2015.
Hoewel Save the Children blij is met de nieuwe Nederlandse toezegging, is er veel meer nodig om de wereldwijde onderwijscrisis tegen te gaan. Het is teleurstellend dat maar de helft van het gevraagde bedrag is toegekend. Save the Children hoopt dat deze bijdrage een eerste stap is en dat het nieuwe kabinet alsnog aan de vraag tegemoet zal komen. Save the Children blijft zich hiervoor inzetten zodat alle kinderen en jongeren gelijke kansen krijgen.
Meer over dit onderwerp lees je in het persbericht op Rijksoverheid.nl