Skip to main content
9f2739f9-f269-487c-9bda-18ca0cf34833.png.webp

500 dagen oorlog in Oekraïne: meer dan 500 dode kinderen

Vrijdag 7 Juli 2023

Sinds de escalatie van de oorlog 500 dagen geleden zijn in Oekraïne elke dag gemiddeld drie kinderen gedood of gewond geraakt. Nog veel meer kinderen hebben last van mentale problemen en stress.  

Van 24 februari 2022 tot 23 juni 2023 heeft de VN meer dan 25.000 burgerslachtoffers geregistreerd, waaronder 1.630 kinderen, van wie er 535 stierven en 1.092 gewond raakten. Dat komt uit op een gemiddelde van drie kinderen per dag die stierven of ernstig gewond raakten. 
 
Psychische problemen
Naast de constante dreiging van dood of letsel, ervaren kinderen in Oekraïne aanzienlijke psychische problemen door luchtaanvallen, raketaanvallen en beschietingen die het land elke dag treffen.
 
Afgelopen april stonden de 12-jarige Zoriana* en haar moeder op het punt om in de trein te stappen om vanuit Kramatorsk naar West-Oekraïne te vluchten. Precies op dat moment sloeg een raket in op het drukke perron. Bij de aanval kwamen ongeveer 60 mensen om het leven en raakten meer dan 120 mensen gewond. “We hoorden veel mensen schreeuwen. Mijn moeder was te bang om op te staan omdat we dachten dat er misschien nog een raket was,” herinnert Zoriana zich. “Ze maakte zich zorgen omdat we niet naar buiten konden gaan, want er lagen veel doden. Iemand ramde de deur bij een andere uitgang open en we gingen naar buiten. Toen zag ik de raket op de grond liggen. Mijn moeder zag het ook en ze viel flauw.”
 
Door getuige te zijn van deze verwoestende aanval heeft Zoriana hart- en mentale problemen; ze is ook bang voor sirenes en harde geluiden. Het 12-jarige meisje volgt danslessen en ze heeft zich aangesloten bij Save the Children's 'Schools as Zones of Peace'-een project dat tot doel heeft de bescherming van jongens en meisjes op school veilig te stellen en te voorkomen dat het onderwijs wordt verstoord door gewapende conflicten.
 
Mentale hulp
Om kinderen zoals Zoriana te ondersteunen, organiseert Save the Children mentale hulp in heel Oekraïne. Getraind personeel helpt kinderen weer zelfvertrouwen te krijgen en mentaal te herstellen na schokkende gebeurtenissen. Kateryna* is psycholoog in een kindvriendelijke ruimte in Kharkiv en geeft kunsttherapie aan kinderen in de hoop hen te helpen stress los te laten door middel van creativiteit. De vraag naar haar sessies groeit, omdat steeds meer gezinnen last blijven houden van beschietingen die de stad dagelijks treffen.
 
“Kinderen beginnen te stotteren, krijgen slaapstoornissen door herinneringen aan hoe het was; ze zijn bang dat ze opnieuw iets dergelijks beleven. Kunsttherapie is een natuurlijke manier voor kinderen om aan stress te ontsnappen en hun angsten te verwerken.
 
“We vervangen negatieve herinneringen door positieve; we kijken naar het heden; we leren hoe we vreugde kunnen vinden in elke dag, en hoe we de angst die door die herinneringen wordt veroorzaakt, kunnen verwijderen om het te laten vervagen. Het is dus geweldig dat we nu revalidatiecentra hebben, waar kinderen zich beter voelen en begrijpen dat het leven doorgaat,” concludeert Kateryna.
 
Er moet actie worden ondernomen
"500 dagen oorlog hebben geleid tot meer dan 500 kinderdoden in Oekraïne. Het leed dat kinderen zoals Zoriana* hebben moeten doorstaan sinds de grootschalige oorlog uitbrak, is onvoorstelbaar”, vertelt Sonia Khush, directeur van Save the Children in Oekraïne. “Geen enkel kind in Oekraïne is veilig. Met de dreiging van raketaanvallen, is een toestand van constante angst de nieuwe norm geworden voor kinderen. Het risico voor de geestelijke gezondheid van kinderen en het potentieel voor schade op lange termijn kan niet worden onderschat."
 
Save the Children roept alle partijen op om zich te houden aan de verplichtingen onder de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving, en ervoor te zorgen dat burgers, huizen, scholen en ziekenhuizen, worden beschermd tegen aanvallen.