Skip to main content
78819b3d-2ef8-444f-b785-5eee1ef7913e.jpg.webp

Afghanistan: Kinderen te koop aangeboden

Dinsdag 22 Maart 2022

Uit recent onderzoek van Save the Children blijkt dat van de 1409 ondervraagde volwassenen er 30 gezinnen een kind hadden verkocht om hun schulden af te lossen.

​Extrapoleer je dit naar het hele land dan is het aannemelijk dat – sinds augustus vorig jaar - maar liefst 121.000 kinderen zouden zijn verkocht. De economische crisis in Afghanistan drijft ouders tot het uiterste.

Het onderzoek werd in november en december in zeven provincies uitgevoerd. Een van de vrouwen die er over wilde praten is Nosheen. Ze is 36 jaar en woont met haar man Aziz (47 jaar) en hun vijf kinderen in de noordelijke provincie Jawzjan in Afghanistan. Ze is zwanger van hun zesde kind, maar haar man Aziz vertelde haar dat ze geen andere keuze hebben dan het ongeboren kind te verkopen. Aziz legt uit dat ze ongeveer $ 565 dollar krijgen voor hun ongeboren baby, waarmee de familie een aanzienlijk deel van hun schuld kan terugbetalen. Aziz: “We hebben niets te eten in huis. Elke dag ga ik naar het centrum om te werken. Ik verdien nauwelijks genoeg voor een paar sneetjes brood. De meeste dagen kan ik geen werk vinden. Ik heb besloten dat ik, aangezien ik vijf kinderen heb, ons ongeboren kind zal verkopen, zodat de anderen kunnen overleven en niet van de honger omkomen.”

De ineenstorting van de economie en de aanhoudende gevolgen van de droogte van vorig jaar hebben geleid tot een ongekende voedselcrisis in Afghanistan. Veel mensen zijn een deel of al hun inkomsten kwijt en voor hen is voedsel kopen te duur geworden. De oorlog in Oekraïne kan de prijs van voedsel nog verder opdrijven. Uit het onderzoek van Save the Children blijkt dat 96% van de gezinnen zo weinig gevarieerd eet dat kinderen afvallen en een groeiachterstand hebben.
\
Nosheen en Aziz zijn niet de enigen die geld lenen om hun kinderen te voeden. Aziz: "Ik heb 70.000 Afghani (ongeveer $ 809) geleend. Vandaag klopten de schuldeisers al aan mijn deur. Schulden hebben is erger dan honger hebben, want ze eisen elke dag geld, maar ik heb geen geld om te betalen. We wachten tot iemand ons een paar sneetjes brood brengt, anders hebben we de hele dag of nacht honger. Ik probeer werk te vinden, zodat mijn kinderen geen honger lijden.”

De medewerkers van Save the Children bezoeken het gezin regelmatig. En hebben ervoor gezorgd dat het kind niet verkocht hoeft te worden. Het gezin krijgt financiële ondersteuning.