Skip to main content
8bd8fc86-c77a-4c58-8673-50dc8f09a467.jpg.webp

Voor de winter begint noodhulp Afghanistan hervatten

Vrijdag 3 September 2021

Save the Children liet tijdens een persconferentie op donderdag weten dat de heel acute medische zorg en voedingsprogramma’s zeer waarschijnlijk hervat kunnen worden voordat de winter echt begint in Afghanistan. 
 

De kinderrechtenorganisatie moest in augustus alle activiteiten tijdelijk stopzetten. De organisatie werkt in veertien provincies en sommige medewerkers moesten zelf vluchten voor het geweld. “We moeten nu wel een aantal programma’s hervatten, want kinderen hebben honger en het wordt winter”, zei Hassan Noor, directeur van het Azië regiokantoor van Save the Children.
 
Het gaat om 14 miljoen mensen - een derde van de totale bevolking – die afhankelijk is van voedselhulp. In de afgelopen vier jaar heeft Afghanistan eerder zware periodes van droogte gehad. Nu is het na de DRC inmiddels het land waar de meeste mensen honger lijden.
 
In de winter kunnen temperaturen dalen tot -16 graden. Hassan Noor: “Zelfs voordat de Taliban het bestuur overnamen, maakten corona, conflict en jarenlange armoede de voedselcrisis groot. Door het recente geweld en de vele mensen die ontheemd zijn, slapen sommige kinderen nu buiten. Twee miljoen kinderen zijn afhankelijk van voedselhulp. Van de kinderen jonger dan vijf jaar is zelfs de helft acuut ondervoed. Door de opeenstapeling van ellende raken kinderen ook getraumatiseerd.” 

Omdat financiering van de ontwikkelings-en noodhulp nog achter blijft, roept Save the Children wereldleiders op om geld voor Afghanistan opzij te zetten. Daarnaast pleit de organisatie voor menswaardige opvang en veilige vluchtwegen voor Afghaanse vluchtelingen. Of Afghaanse kinderen nu in Afghanistan opgroeien of daarbuiten, ze hebben recht op steun. Een petitie met die strekking staat op de website van Save the Children en is bedoeld om aan beleidsmakers te laten zien dat meer mensen zich voor Afghaanse kinderen in willen zetten.

Hassan Noor: “We zijn al meer dan veertig jaar in Afghanistan en we blijven. Onze dappere medewerk(st)ers zullen hun werk voor Afghaanse kinderen en hun families snel hervatten. Maar dat kunnen wij niet alleen financieren, ook overheden zullen in actie moeten komen.”
 
Over de ontvangst van vluchtelingen zei Noor: “Het is hartverwarmend om te zien hoe in de landen waar geëvacueerde Afghaanse vluchtelingen opgevangen worden, mensen hulp bieden en spullen ingezameld hebben. Nu moeten ook de overheden hun taak doen, daarom is publieke steun voor de petitie zo belangrijk.”
 
Teken de petitie hier
 

Kijk niet toe, kom in actie! Teken onze petitieZorg dat miljoenen Afghaanse kinderen levensreddende hulp krijgen