Skip to main content
CH1494326-A-destroyed-residential-building-in-Eastern-Ukraine.jpg

Bescherm kinderen in Oekraïne

Dinsdag 11 Oktober 2022

Dichtbevolkte steden in Oekraïne worden sinds maandag aangevallen door raketten. Tot nu toe zijn daarbij ten minste 11 burgers omgekomen en 89 gewond geraakt. Save the Children roept op tot de naleving van het internationaal humanitair recht.

Onder de zwaarbevolkte gebieden die te maken hebben met bombardementen zijn steden zoals Kiev, Dnipro, Lviv en Ternopil. De doelwitten waren onder andere een speeltuin, een voetgangersbrug en verschillende woningen. De schade aan civiele infrastructuur leidt ook tot stroomuitval en verstoringen van water-, elektriciteits- en communicatievoorzieningen. Dit in een tijd waarin burgers zich voorbereiden op een koude winter. 

Hulporganisaties in Oekraïne, waaronder Save the Children, roepen op tot naleving van het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving. Volgens het internationaal humanitair recht zijn aanvallen tegen burgers en burgerobjecten verboden, partijen moeten zich daaraan houden. Kinderen mogen nooit het slachtoffer worden van conflict en moeten beschermd worden tegen aanvallen.