Skip to main content
CH1484721-09232020-Lesbos-Greec

Bescherming alleenreizende minderjarige migranten in Griekenland schiet te kort   

Donderdag 27 Juli 2023

Alleenreizende minderjarigen die in Griekenland asiel aanvragen worden daar onvoldoende beschermd. Het aanvragen van asiel is een administratieve ramp en de meerderheid van de aanvragen (70% in 2022) wordt afgewezen.  

Na de afwijzing belanden de minderjarigen zonder papieren in de illegaliteit, kwetsbaar voor uitbuiting, dat blijkt uit ons onderzoek met de Greek Council for Refugees. Beide organisaties roepen de Griekse overheid op om alleenreizende minderjarige migranten bescherming te bieden, juist omdat zij minderjarig en kwetsbaar zijn.   

Geen hulp 
“Ik heb om hulp gevraagd voor de administratie, maar niemand hielp mij.” Vertelt de zeventienjarige Anna* uit Pakistan. “Ik had ooit papieren, maar die hebben ze ingenomen, ik weet niet waarom. Ik woon al 6-7 jaar in Griekenland, als ik de papieren had zou ik al status hebben gekregen.”  

Over 2022 vroegen 3.175 alleenreizende kinderen asiel aan in Griekenland. In 981 gevallen (30,1%) werd de asielaanvraag toegewezen. De overige kinderen blijven ongedocumenteerd achter en hebben geen legale status. Vaak kunnen zij niet terug naar eigen land, maar zij hebben ook geen recht op onderwijs en toegang tot gezondheidszorg, wat een wettelijk recht is voor elk kind. Bovendien zijn de risico’s op uitbuiting en verdwijning in de illegaliteit levensgroot.  

Verblijfsvergunning voor alleenreizende kinderen 
Wij pleiten ervoor dat alleenreizende minderjarige migranten bij aankomst een verblijfsvergunning krijgen, ongeacht hun status in de asielprocedure. Dat geeft rust en veiligheid en zou de Griekse regels in lijn brengen met die welke andere EU-landen hanteren.   

Lees het onderzoek hier