Skip to main content
5f1de731-0537-478e-9d2d-569b920a8bb6.jpg.webp

Betrokkenheid bij Oekraïne blijft groot, opbrengst ruim 175 miljoen

Woensdag 19 Oktober 2022

Nederland blijft enorm betrokken bij Oekraïne. De niet aflatende stroom donaties zorgde tot nu toe voor de indrukwekkende opbrengst van 175.495 miljoen euro. Van de actieopbrengst is in het eerste half jaar in totaal 62,6 miljoen euro besteed.

Meeste geld naar levensonderhoud, voedselhulp en onderdak
Het grootste deel van deze 62,6 miljoen euro ging naar hulp om mensen te ondersteunen in hun levensonderhoud (43%). Daarnaast is veel geïnvesteerd in voedselhulp (18%) en het bieden van onderdak (12%). Van het tot nu toe bestede geld ging 74% naar hulpprojecten in Oekraïne, 13% naar opvang van vluchtelingen in Polen en de rest naar de overige landen waar de samenwerkende hulporganisaties Oekraïners ondersteunen. Met de resterende actieopbrengst blijven de hulporganisaties achter Giro555 nog tot eind februari 2025 hulp bieden.

Vanavond op NPO 1: Pauw in Oekraïne
Vanavond is ook op tv meer te zien over de hulp met Giro555-geld. Vorige maand bezocht Jeroen Pauw Oekraïne. Pauw ging naar plekken waar hulp wordt geboden of waar hulp nodig is en maakte de balans op. Vanavond doet hij op NPO 1 verslag (Pauw in Oekraïne, 21.27-22.18 uur, NPO 1)

Voorbereiden op een strenge winter
Oekraïne heeft over het algemeen te maken met strenge winters. Tal van lokale hulporganisaties in het hele land -gesteund door de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555- helpen getroffenen met de reparaties van hun huizen, zoals dak- en raam herstel. Maar ook dekens, warme kleding en matrassen en beddengoed voor tijdelijke onderkomens zijn hard nodig. Vrijwilligers van deze lokale hulporganisaties, vaak zelf ontheemde Oekraïners, zetten zich voor hun mede lotgenoten in om alles winterklaar te maken.

Aanhoudend conflict vraagt om meer hulp
Het einde van het conflict in Oekraïne is nog niet in zicht. De gevechten gaan nog steeds door. De situatie in het land verandert per dag. De stromen ontheemden en vluchtelingen zijn ongewis. Er zijn meer vluchtelingen en ontheemden, maar ook steeds meer terugkerende Oekraïners. Kinderen blijven vaak langer in een vreemd land, en hebben taallessen nodig om mee te kunnen komen op school, alleenstaande vrouwen hebben juridische bijstand nodig en er is veel vraag naar psychosociale trauma hulp voor oorlogsslachtoffers. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de talloze hulpprojecten waar de hulporganisaties achter Giro555 met hun partners ter plaatse bij betrokken zijn.

Economische crisis zorgt voor extra druk in crisisgebied
Zoals ook in Nederland hebben Oekraïne en omliggende landen eveneens te maken met stijgende prijzen en energietekorten. Veel Oekraïners hebben het daardoor nog veel moeilijker. De gezamenlijke hulporganisaties spannen zich in om de zwaarst getroffenen te ondersteunen met bijvoorbeeld cash geld, maaltijd vouchers en brandstof.

Organisaties achter Giro555
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Dit zijn de hulporganisaties achter deze Giro555-actie: Stichting Vluchteling, Cordaid, CARE Nederland, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Save the Children, UNICEF Nederland, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes en World Vision.

Aan de Oekraïne-actie doen daarnaast zeven gastdeelnemers mee, namelijk Aidsfonds, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, Dokters van de Wereld, Dorcas, Habitat, Pax en Tearfund.

Pauw in Oekraïne
Woensdag 19 oktober, 21.27-22.18 uur, NPO 1

Ga voor Giro555 en de actie ‘Samen in actie voor Oekraïne” naar: https://giro555.nl en https://giro555.nl/actions/oekraine/