Skip to main content
56633ff0-83d7-4032-8344-10b9bf32056c.jpg.webp

Bezorgdheid over einde wapenstilstand in Jemen

Donderdag 6 Oktober 2022

De strijdende partijen in Jemen zijn maandag niet tot een vredesakkoord gekomen. Het land dreigt weer in een spiraal van geweld te belanden nu de wapenstilstand niet verlengd wordt.

De afgelopen zes maanden was er sprake van een wapenstilstand. Tijdens deze periode daalde het aantal gewonde en vermoorde kinderen met 34%, van 254 naar 167. Een aanzienlijke daling, maar nog steeds veel te veel.   

De gevolgen 
Het conflict begon in 2015 en heeft er sindsdien voor gezorgd dat er honderdduizenden mensen zijn omgekomen. 80% van de bevolking leeft nu onder de armoedegrens.  

De wapenstilstand zorgde niet alleen voor een daling van het aantal slachtoffers, ook moesten minder mensen hun huis ontvluchten. Bovendien waren er veel meer mogelijkheden om als burger rond te reizen. Die vooruitgang dreigt nu in gevaar te komen. Het oplaaien van geweld zal ervoor zorgen dat deze humanitaire ramp verder verergert en kinderrechten nog meer worden geschonden.  

Een glimp van een leven zonder oorlog 
Ashfaq Ahmad, adjunct directeur van Save the Children in Jemen beschrijft hoe verschrikkelijk hij het vindt dat de wapenstilstand afloopt. “De laatste zes maanden hebben kinderen een glimp kunnen zien van een leven zonder oorlog. Ze konden naar school, buiten spelen zonder angst voor bommen. Ze konden weer terug naar hun geboortestad en soms zelfs naar het buitenland om familieleden te ontmoeten, te studeren of voor medische hulp. Het is afschuwelijk dat ze nu toch weer in een wrede oorlog terecht kunnen komen.” 

“Het is tijd dat de strijdende partijen het land vooruithelpen op weg naar vrede en welvaart. Ze hebben de macht om het lijden van miljoenen kinderen te verlichten en eindelijk deze grimmige tijd van hun leven tot een einde te brengen.”  

Save the Children in Jemen 
Save the Children werkt sinds 1963 in Jemen. Daar implementeren we programma’s op het gebied van onderwijs, kinderbescherming, gezondheid, voeding, water en sanitaire voorzieningen. Een belangrijk onderdeel van ons werk is het bieden van psychosociale ondersteuning aan kinderen.