Skip to main content
5d35679e-7721-412a-926d-14cf4403edb3.jpg.webp

Bijna 500 scholen in Oekraïne door oorlog geraakt en beschadigd

Dinsdag 22 Maart 2022

Minstens 464 scholen en 43 ziekenhuizen zijn als een gevolg van de oorlog in Oekraïne beschadigd geraakt.

Zo’n zes miljoen kinderen die nog altijd in Oekraïne zijn, verkeren in direct gevaar nu een toenemend aantal ziekenhuizen en scholen wordt aangevallen, waarschuwt Save the Children.De kinderrechtenorganisatie roept op om burgers en kinderen tegen aanvallen te beschermen.
 
Veel Oekraïense steden zijn inmiddels verschillende keren beschoten. Hele straten liggen in puin. Minstens 464 scholen en 43 ziekenhuizen zijn daarbij beschadigd geraakt, dat blijkt uit een analyse van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Meer dan 60 scholen zijn compleet vernietigd. Toen er vorige week woensdag een bom op het theater in Marioepol viel, hielden honderden mensen, waaronder kinderen, zich in de kelder schuil. De volgende dag kwamen minstens 21 mensen om na een luchtaanval op een school en een gemeenschapscentrum in de buurt van de stad Charkov. Volgens verschillende mediaberichten zouden al meer dan honderd kinderen zijn omgekomen.
 
Nog 6 miljoen kinderen in Oekraïne
Door het verwoestende geweld is een op de vijf kinderen in Oekraïne gevlucht, dat zijn er meer dan 1,5 miljoen. Nog bijna zes miljoen kinderen zijn in Oekraïne. Vermoed wordt dat een deel van hen in gebouwen schuilen die worden aangevallen. Kinderen zijn hierdoor enorm kwetsbaar en lopen een groot risico op verwondingen of de dood en een gebrek aan voedsel, schoon water en gezondheidszorg.
 
Zolang de gevechten voortduren, zal de schade aan essentiële gebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen, toenemen, met name in bevolkte gebieden. In de gebieden waar nu gevochten wordt, staan meer dan 300 ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Nog eens 600 zorgfaciliteiten bevinden zich in een straal van tien kilometer rondom militaire aanwezigheid en de gevechten.
 
Beschiet scholen niet 
Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland: “De beschietingen en aanslagen op de 464 scholen in het hele land zijn buitengewoon verontrustend. Een school moet een veilige haven zijn voor kinderen, geen plaats van angst, verwonding of dood. De straten van Oekraïne worden gebruikt als slagveld. De oorlogsregels zijn heel duidelijk: kinderen zijn geen doelwit en ziekenhuizen of scholen ook niet. We moeten kinderen in Oekraïne koste wat het kost beschermen.”
 
Save the Children roept op om burgers en kinderen tegen geweld te beschermen. Internationaal humanitair recht moet worden gerespecteerd. Er moet alles aan worden gedaan om de schade aan burgerinfrastructuur tot een minimum te beperken. Scholen en ziekenhuizenmoeten beschermd worden. Het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden moet worden vermeden omdat dit ernstige schade aan burgers, met name kinderen, kan toebrengen.
 
Hulpverlening Save the Children 

  • Medewerkers en vrijwilligers van Save the Children delen voedsel, water en hygiënepakketten uit aan ontheemden in Oekraïne en vluchtelingen die aankomen bij de grens tussen Roemenië en Oekraïne en in opvangcentra.
  • In Polen en Roemenië beschermen we kinderen met gerichte ondersteuning voor alleenstaande kinderen, bieden we psychosociale ondersteuning en zorgen we voor toegang tot juridische diensten.