Skip to main content
CH1819010-Junior-16-inspecting-taro-plants-he’s-growing-in-a-community-garden-in-Malaita-Province-the-Solomon-Islands

Bijna helft van Nederlanders ziet verkiezingen als kans op een socialer Nederland

Dinsdag 7 November 2023

Jongeren voelen sterk urgentie nu iets te doen aan klimaatverandering. Vandaag lanceren wij met meer dan 50 maatschappelijke organisaties de verkiezingscampagne ‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid.’ 

Wij roepen samen met de coalitie alle Nederlanders op hun stem te laten horen in aanloop naar de verkiezingen. In het bijzonder roepen wij Nederlanders op hun stem te laten horen op 12 november tijdens de mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid in Amsterdam, en op 22 november in het stemhokje voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Jongeren
Jongeren voelen bij klimaat nog meer urgentie, twee derde van de jongeren tot 34 jaar is het met de stelling eens dat klimaatverandering een probleem is dat nu moet worden opgelost. Bij een aan de kiezers voorgelegde reeks mogelijke maatregelen voor na de verkiezingen, kiezen Nederlanders het meest voor ‘fors investeren in de zorg’ en ‘fors investeren in de woningbouw’. Jongere Nederlanders tot 34 jaar kiezen na investeren in de woningbouw als tweede echter voor ‘fossiele subsidies afschaffen’.

Liana Hoornweg (directeur Partos), woordvoerder namens de coalitie: “Klimaatverandering, de wooncrisis, toenemende ongelijkheid en conflicten die mensen van huis en haard verdrijven, vragen om politieke leiders die staan voor menselijkheid en rechtvaardigheid. De resultaten van het onderzoek laten zien dat hier onder de Nederlanders draagvlak voor is, maar het is een dubbeltje op zijn kant. Daarom slaan wij als gelegenheidscoalitie nu de handen ineen om onze stem te laten horen, en het Nederlands publiek op te roepen dit ook te doen. Voor ons allemaal is dit een ultieme kans om in de stemhokjes te kiezen voor een ander klimaat. Letterlijk én figuurlijk.

Stemwijzer
Als 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie waken wij over de rechten van kinderen en treden we op zodra deze rechten worden geschonden. In een stemwijzer hebben we 13 prominente politieke partijen op een rij gezet en onderzocht wat ze over, onder anderen, klimaat in hun partijprogramma's hebben opgenomen. De partijen krijgen een score op basis van onze analyse van partijstandpunten over kinderrechten en wat we de partijen al eerder hebben gestuurd als input voor hun partijprogramma’s.  

Wij roepen op om te stemmen voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. 

 

De gelegenheidscoalitie Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid, bestaat uit de volgende maatschappelijke organisaties:ActionAid, Aidsfonds, Akvo, Amref Flying Doctors, Both ENDS, CARE Nederland, Cordaid, De Vlinderstichting, DeGoedeZaak, Dorcas, Edukans, Fairfood, FNV, Fossielvrij NL, Free Press Unlimited, Greenpeace Nederland, Habitat for Humanity Nederland, Health Action International, Heifer Nederland, Hivos, IRC, IUCN NL, Liliane Fonds, Mama Cash, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Netherlands Institute for Multiparty Democracy, Oxfam Novib, Partos, PAX, Plan International, Red een Kind, Right to Play, RNW Media, Rutgers, Save the Children, Simavi, SNV, Solidaridad, Stichting Mondiaal FNV, Stichting Vluchteling, The Hunger Project, Tropenbos International, VluchtelingenWerk, VSO, Wemos, Wereld Natuur Fonds, Wetlands International, Wilde Ganzen, Women Engage for a Common Future, World Vision Nederland.