Skip to main content
1ffd21bd-598f-4003-9e4f-a7e5ed36a6b0.jpg.webp

Crisis in Kenia: “Ik bid dat we weer regen krijgen”

Vrijdag 5 Augustus 2022

Save the Children brengt een reeks krachtige beelden uit van de bekroonde fotograaf Tommy Trenchard. De foto’s leggen vast hoe het is om te overleven in een van de ruigste plekken op aarde: Kenia. 

Een enorme droogte in het Noordoosten van Kenia heeft ervoor gezorgd dat het aantal ondervoede kinderen met 25% is gestegen. Gezinnen worden gedwongen naar vers water te graven in opgedroogde rivierbeddingen, kinderen vertellen dat ze niet weten waar hun volgende maaltijd vandaan komt en moeders verzorgen hun zieke ondervoede kinderen terwijl ze de hele nacht huilen

Kenia-droogte

De Hoorn van Afrika wordt geconfronteerd met de ergste droogte in 40 jaar na vier opeenvolgende mislukte regenseizoenen, met de crisis verergerd door stijgende voedselprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de COVID-19 pandemie. Ten minste 18,6 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië leven met acute voedselonzekerheid en toenemende ondervoeding en dit aantal zou tegen september kunnen oplopen tot 20 miljoen. Dit omvat meer dan 7 miljoen kinderen. 
 
Mahad 
De twaalfjarige Mahad* woont vlak bij de grens van Somalië, samen met haar ouders en zeven broertjes en zusjes. Hun dorp heeft al jaren geen regen meer gezien en families worden gedwongen om in een droge rivierbedding te graven op zoek naar water.

Mahad

“We leven nog, maar God weet wat er zal gebeuren als er nog een mislukt regenseizoen is,” zegt haar vader Hussein*. “Vroeger aten we drie maaltijden per dag, nu hebben we soms helemaal geen eten op een dag.” 
 
Mahad wil later graag leraar worden, maar de school kost geld. Dat kunnen haar ouders niet betalen. 
 
Dualle
Het vee van de familie van de veertienjarige Dualle* is overleden. Zijn familie moet het nu soms dagen zonder eten doen. 
 
Hij zei: “De jonge kinderen huilen veel omdat ze nergens melk kunnen halen. Soms gaan ze met honger naar bed. Ze lopen veel risico op ziektes, omdat ze ondervoed zijn en geen kracht hebben.” 
 
Toen hem werd gevraagd naar de toekomst, zei Dualle: "Ik bid dat we regen krijgen."

Dualle

Save the Children in Kenia 
Yvonne Arunga, de directeur van Save the Children Kenia, zegt dit: “Deze krachtige foto's illustreren de ramp die zich voor onze ogen voltrekt. Geen enkel kind mag hongerig naar bed gaan, niet in staat zijn om naar school te gaan of moeite hebben om toegang te krijgen tot schoon water. De wereld moet nu handelen om een catastrofe te voorkomen.” 
 
Save the Children en lokale partners reageren op de droogtecrisis in Noord-Kenia en hebben tot nu toe 381.232 mensen bereikt, waaronder 204.691 kinderen.