Skip to main content
2de86188-4b5b-46d5-b851-b2f529f7e627.jpg.webp

Darfoer: Save the Children vreest voor verder geweld na 50 doden in een week

Maandag 13 December 2021

Save the Children maakt zich grote zorgen over het welzijn van kinderen in de regio Darfoer in Soedan, nadat afgelopen week bijna 50 mensen omkwamen en ten minste 2.000 kinderen en volwassenen hun huis kwijtraakten door het geweld.
 

De laatste drie weken zijn er vaker geweldsuitbarstingen in de regio, waarbij zo’n 100 mensen om het leven kwamen. In de ochtend van 5 december, escaleerden de spanningen in Kereneik, West Darfoer. Het geweld breidde snel uit naar nabijgelegen dorpen en kampen voor ontheemden. Huizen werden in brand gestoken en mensen werden op brute wijze aangevallen. Anderen werden op afschuwelijke manieren verwond. Het geweld komt na een jaar van toenemende botsingen tussen gemeenschappen in Darfoer als gevolg van armoede, de verspreiding en beschikbaarheid van veel wapens, politieke instabiliteit en een langdurige en ernstige economische crisis.
 
Kinderarbeid of rekrutering
Kinderen die aan geweld worden blootgesteld, kunnen langdurige psychologische trauma's oplopen en lopen risico’s om ernstig gewond te raken. Als kinderen op de vlucht slaan en geen huis hebben, lopen ze bovendien een groot risico om op jonge leeftijd te gaan werken, te trouwen of gerekruteerd te worden voor het leger. In heel Soedan sloeg een groot aantal mensen afgelopen jaar op de vlucht en raakten daarbij hun huis kwijt. Tussen januari en september 2021 raakten minstens 430.000 mensen ontheemd. Een jaar eerder waren er dat 100.000.
 
Bescherm kinderen
Save the Children maakt zich grote zorgen over het toenemende geweld. De organisatie roept alle partijen op om samen burgers en kinderen te beschermen. Pim Kraan, directeur Save the Children: “Kinderen zien verschrikkingen die ze nooit zouden moeten zien. Sommige kinderen, die al in vluchtelingenkampen leven, worden nu ook gedwongen om zelfs deze kampen te ontvluchten en moeten een nieuwe plek zien te vinden. Dit is een onaanvaardbare situatie voor elk kind. Alle kinderen hebben recht op bescherming en onderwijs.”