Skip to main content
fa03eff4-6a88-4b1e-9ce0-04e32e1eb271.png.webp

Darfur: Hulpverleners zien op straat achtergelaten lijken van kinderen

Vrijdag 14 Juli 2023

Kinderen worden massaal aangevallen in de regio Darfur in Soedan, waar sprake is van een sterke toename in geweld. Save the Children doet een dringende oproep aan de strijdende partijen om per direct de gewelddadigheden te staken.  

Recente ooggetuigenverslagen uit West-Darfur schetsen een angstaanjagend beeld van kinderen, mannen en vrouwen die in grote getalen worden gedood, waarbij gewapende mannen dorpen binnendringen, huizen plunderen en in brand steken en schieten op vluchtende bewoners. 

Medewerkers van Save the Children die de stad Geneina ontvluchtten, meldden dat ze de lichamen van honderden mensen - waaronder kinderen - langs de weg hadden zien liggen, volledig bedekt met vliegen. De medewerkers zeiden dat er geen onderscheid leek te zijn in leeftijd of geslacht van de slachtoffers, met kinderen, vrouwen en mannen onder de doden.  

Sluipschutters 

Ahmed (niet zijn echte naam), die voor Save the Children in West-Darfur werkt, ontsnapte recent aan het geweld en verblijft nu in de staat Kassala: "We hebben 49 dagen binnen doorgebracht vanwege de aanwezigheid van sluipschutters. Alleen in de hele vroege ochtend durfden we een jerrycan water te halen, we moesten wel. Toen we er eindelijk in slaagden om te vluchten, zagen we overal lichamen op straat in de stad Geneina. Er lagen honderden mannen, vrouwen en kinderen, niemand was gespaard, overal vliegen.  

De lokale autoriteiten schatten dat er meer dan 5.000 mensen zijn gedood. In Geneina zijn nog eens vier scholen geplunderd en tot de grond toe afgebrand. Er zijn geen burgers meer, alleen soldaten, de rest is gevlucht of gestorven. Onderweg kwamen we tientallen checkpoints tegen, de buschauffeur moest meer dan 1600 USD betalen om ons erdoor te krijgen. 

Al mijn familieleden zijn veilig en onze medewerkers ook. Maar het enige waar ik aan kan denken is dat de mensen dringend hulp nodig hebben." 

Seksueel geweld als wapen 

In toenemende mate wordt melding gemaakt van verkrachtingen van vrouwen en meisjes. Zowel in de regio rond hoofdstad Khartoem als in Darfur, maar ook bijvoorbeeld in de staat Noord Kordofan, waar Save the Children zes mobiele gezondheidsklinieken runt. Een van onze medewerkers: “In onze klinieken bieden we eerstelijnszorg aan mensen die gevlucht zijn. We zien helaas steeds meer gevallen van vrouwen die verkracht zijn”.   

Momenteel zijn 3,1 miljoen mensen hun huis ontvlucht. 740.000 van hen zijn naar het buitenland gegaan, vooral naar buurlanden Egypte, Tjaad en Zuid-Soedan. De meeste vluchtelingen komen uit de deelstaat Khartoem en de regio Darfur.     

Save the Children werkt sinds 1983 in Soedan en is momenteel actief met hulpverlening in 8 deelstaten. Veel van onze hulp wordt vertrekt via de gezondheidsklinieken die we runnen en ondersteunen in de diverse deelstaten, waaronder voedsel en bijvoeding voor ondervoede kinderen.